Srijeda, 12.05.2021.
FOTO: AA

Bratunac: Obilježena 28. godišnjica progona bošnjačkih civila, spuštene ruže u Drinu

Preživjeli bratunački Bošnjaci danas su, 11. maja 2020. godine, u okviru višednevne manifestacije "Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu", nizom događaja obilježili 28. godišnjicu progona bošnjačkih civila iz tog podrinjskog grada.

Članovi udruženja žrtava i preživjeli logoraši, predstavnici Islamske zajednice u BiH, lokalne i entitetske vlasti, u skladu sa trenutnom situacijom i preporukama nadležnih, najprije su posjetili gradski stadion, koji je 1992. godine služio kao sabirni logor. Sa ovog mjesta, muškarci su odvođeni u logor u OŠ "Vuk Karadžić" u centru grada, a žene i djeca, nakon što im je oduzeta sva imovina, protjerani su u Kladanj.

Preživjeli su potom posjetili nekadašnji logor u sali osnovne škole, kroz koji je prošlo nekoliko stotina Bošnjaka. Ukupno 492 logoraša su razmijenjena u Visokom, nakon boravka na Palama, a više stotina njih, prema svjedočenjima, nisu dočekali razmjenu i slobodu, te su svirepo ubijeni u logoru.

Današnje obilježavanje je završeno na Ljubovijskom mostu, odakle su spuštene ruže u rijeku Drinu za nedužno ubijene. Upravo na tom mjestu su još u aprilu 1992. godine počinjena prva ubistva Bošnjaka iz Bratunca.

Od 17. aprila 1992. godine, kada je od strane predstavnika Srba nasilno preuzeta vlast u Bratuncu, pa do kraja maja iste godine, skoro svi Bošnjaci su protjerani iz grada. Više stotina bošnjačkih civila je ubijeno, njihova imovina opljačkana i spaljena od strane takozvane srpske teritorijalne odbrane, JNA i drugih paravojnih formacija iz Srbije.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, koji je prisustvovao i današnjim događajima, izjavio je da preživjeli, nažalost, svjedoče nekažnjenom zločinu, koji je počinjen nad bratunačkim Bošnjacima.

- Zločin nije kažnjen jer neki u ovoj zemlji ne rade svoj posao ili ga rade tako da pokušavaju predstaviti kako smo svi jednako krivi. Ti neki ljudi su oni koji sjede u tužilaštvima i za ovakav svirepi zločin u Bratuncu do sada su procesuirali samo nekoliko osoba. Mi smo se vratili na svoja spaljena ognjišta i u svoj grad, da živimo u miru sa onima koji nisu činili zločine. Međutim, mi danas nemamo unutrašnji mir, jer srećemo one koji su činili zločine nad našim roditeljima, braćom, sestrama, komšijama, rodbinom i prijateljima. Ono što tražimo od nadležnih institucija je da nas oslobode tog nemira, da procesuiraju i kazne počinioce teških zločina nad nedužnim civilnim stanovništvom, starcima, ženama, djecom... To je najmanje što mogu učiniti za žrtve, ali i preživjele. Neka učine to zbog ubijenih beba i nekoliko stotina ubijene bratunačke djece, ali i drugih nedužnih civila - rekao je Salkić i nastavio:

"Zločin koji ostane nekažnjen prijeti da se ponovi, jer ako su zločinci slobodni, to je garancija i nekim narednim zločincima da će njihov zločin proći bez kazne. Zbog toga je krajnje vrijeme, a prošlo je 28 godina, da tužilaštva i sudovi donesu makar djelimičnu pravdu za žrtve u ovaj grad, i da oni koji su činili zločine budu kažnjeni. Važno je da Bošnjaci Bratunca mirno i dostojanstveno i ove godine, kao i svih ranijih godina, podsjećaju sebe i druge na zločin i pozivaju da se kazne počinioci. Oni koji se ogluše na pozive bošnjačkih žrtava, sigurno će ostati upisani na sramnoj stranici historije, jer nisu časno i odgovorno radili svoj posao."

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh