open-navfaktor-logo
search
Pokušali se zaštititi
Bračni par popio "lijek" nakon Trumpove izjave: Muškarac preminuo, žena u kritičnom stanju
Stariji bračni par iz Arizone uzeo je preparat kojim su liječili svoje ribice nakon što su čuli predsjednika Donalda Trumpa da hemijski element u njemu pomaže u liječenju koronavirusa.
24.03.2020. u 17:19
get url
text

Muškarac iz Phoenixa u SAD-u je preminuo, a njegova je supruga u bolnici u kritičnom stanju nakon što su oboje uzeli hemikaliju kojom su se željeli zaštititi od koronavirusa.

Dogodilo se to nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da hidroksiklorokin ili hlorokin, u kombinaciji s azitromicinom, pomaže u borbi s koronavirusom.

Stariji bračni par, iako niti jedno od njih nije bilo zaraženo koronavirusom, uzeo je klorokin. Međutim, umjesto lijeka popili su hemikaliju s hlorokin sulfatom kojom se čiste akvariji s ribicama.

Unutar tridesetak minuta od uzimanja kemikalije oboje su se otrovali i našli u kritičnom stanju koje je zahtijevalo hitni prijevoz na intenzivnu njegu. Muškarcu nije bilo pomoći, piše CNN.

Udovica preminulog kazala je na NBC News da su na TV-u gledali sastanak na kojemu je Trump govorio o dobrim učincima hlorokina. "Bojali smo se bolesti", objasnila je i dodala da su odlučili uzeti malu količinu hemikalije.

Unutar 20 minuta postalo im je strahovito zlo.

- Počela sam povraćati. Suprug je teško disao i gušio se. Htio je da ga držim za ruku - navela je.

Nazvala je hitnu pomoć. Ubrzo nakon što su oboje prevezeni u bolnicu, njezin je suprug preminuo. Udovica je pozvala sve da slušaju liječnike, a ne Trumpa.

- Budite pažljivi i zovite liječnika - poručila je.

Lijek hlorokin inače je odobren od američke Agencije za hranu i lijekove i koristi se u borbi protiv malarije, lupusa i reumatoidnog artritisa. Za sada nije odobren za liječenje koronavirusa.

Stručnjaci su upozorili da lijekovi, kao i hemikalije kućne izrade, ne smiju biti konzumirani za prevenciju koronavirusa.

- Zbog novonastale situacije razumijemo da se ljudi pokušavaju zaštititi i izliječiti. Samostalno liječenje nekontroliranim uzimanjem lijekova nije ispravan način u borbi s epidemijom - rekao je dr. Daniel Brooks, voditelj Informativnog centra za lijekove i otrove.

Podsjetimo, Trump je prije nekoliko dana izjavio da hidroksiklorokin ili hlorokin, u kombinaciji s azitromicinom ima najveću šansu da budu veliki preokret u potrazi za lijekom protiv koronavirusa. Strah i panika koja vlada među ljudima neke od njih je natjerala na eksperimentiranje, a posljedice kod ovog bračnog para su bile tragične.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.