open-navfaktor-logo
search
Ponovo provocira
Božo Ljubić: "Herceg-Bosna" je putokaz u kojem smjeru bi trebalo tražiti rješenje za BiH
"Herceg-Bosna" je ugrađena u temelje savremene BiH, rekao je Ljubić
28.08.2019. u 22:43
get url
text
Božo Ljubić
Božo Ljubić

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH izjavio je večeras u Mostaru, na obilježavanju 26 godina od osnivanja tzv. "Herceg-Bosne", da je ta tvorevina zalog, simbol i temelj hrvatske konstitutivnosti.

Ljubić je rekao novinarima da je "Herceg-Bosna" putokaz u kojem smjeru bi trebalo tražiti rješenje za ustavnu i institucionalnu krizu u BiH. On je naglasio da je bila ispravna odluka tadašnjeg hrvatskog rukovodstva da je osnuju.

- Hrvatska Republika "Herceg-Bosna" uključena je kao legalni i legitimni privremeni administrativni aranžman jednak privremenom administrativnom aranžmanu BiH, najprije u Washingtonu u Federaciju BiH, a kasnije u Daytonu, kada je Vašingtonski sporazum postao sastavni dio Dejtonskog sporazuma. Na taj način je Hrvatska Republika "Herceg-Bosna" ugrađena u temelje savremene BiH - naveo je Ljubić.

Hrvatski zvaničnici položili su vijence na spomenik poginulim hrvatskim borcima na Trgu Rondo u Mostaru, a potom je uslijedila svečana akademija. Haški sud osudio je pravomoćno čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora. Uz Jadranka Prlića za udruženi zločinački poduhvat osuđeni su Bruno Stojić, Valentin Ćorić, Milivoj Petković i Berislav Pušić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.