open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Bošnjaković: Tuzla City je bez konkurencije, bit će prvak BiH
Da je Milenku Bošnjakoviću prije nekoliko godina, dok je vodio trening Sloge na nepokošenom, tvrdom i neravnom travnjaku u Siminom Hanu neko kazao da će taj klub biti lider Premijer lige, sigurno bi ga čudno (po)gledao.
13.09.2021. u 20:32
get url
text

S novim imenom kluba i pod komandnom palicom Husrefa Musemića, Tuzla City zasluženo drži vrh tabele.

Milenko Bošnjaković, nekadašnji strateg Tuzlaka, ali i bivši trener Slobode i Zvijezde 09 u bh. eliti, sada trener Budućnosti iz Banovića za Faktor kaže da je Tuzla City ove godine bez konkurencije.

Ovaj 54-godišnjak za Faktor je komentirao mečeve osmog kola Premijer lige BiH.

Radnik - Tuzla City 1:3

- Drago mi je što je Tuzla City tu gdje jeste. Emotivno sam vezan za taj klub i svaki njihov uspjeh doživljavam kao svoj uspjeh. Tuzla City je ove godine bez premca, bez konkurencije, uopće nije u pitanju da li će osvojiti prvo mjesto. Sve ispod toga mislim da je neuspjeh. Pokazali su karakter, pokazali su snagu. Imaju široku klupu, strašan izbor igrača na svakoj poziciji. Nisam iznenađen što su okrenuli utakmicu u Bijeljini i osvojili tri boda.

VEZANI TEKST - Najbolji tim 8. kola Premijer lige BiH u izboru Faktora

Dugo vremena se na ovim prostorima uprave, klubovi i treneri vade na "kasno počeli", "nemam izbor igrača". Šta znači kasno počeli, prvenstvo se igra dva-tri mjeseca. Postoje mikrociklusi, gdje se ekipa može podići u sedam, 15 do 20 dana. Nema opravdanja. Za Radnik više nema nikakvog opravdanja zašto gubi i zašto ne igra kvalitetno. Radnik nema toliko lošu ekipu kao što pokazuje stanje u tabeli. Ništa nisu kvalitetniji ni Posušje, Rudar, Leotar pa su ljudi skupili dva-tri boda više.

Sloboda - Borac 1:1

Sloboda čitavo prvenstvo ne igra lijep, ali igra izuzetno učinkovit fudbal. Nema od ljepote ništa. "Igrao sam dobro, stvorio neke šanse, ali izgubio 3:0, ali igramo lijepo". Sloboda igra kako treba, čvrsto, organizovano, defanzivni blok sa brzim kontrama, pritiskanje protivničkih igrača. To zasad izuzetno dobro funkcionira. Mislim da je Sloboda do ovog momenta otkrovljenje čitavog prvenstva. Kao Tuzlak, simpatizer Slobode, izuzetno sam sretan što su dvije tuzlanske ekipe u vrhu tabele.

Evidentno je da Borac ima određenih problema. Nisu iskoristili igrača više, nije se ni vidjela ta brojčana nadmoć. Njihova agonija se nastavlja i nakon reprezentativne pauze. Sloboda se ciljano povukla na svojih 20-30 metara. Po meni su se rano zatvorili jer Borac nije izgledao toliko opasno da mu se nije mogao dati gol-dva do kraja. Iz ovog ugla je možda bolje da su ostali malo visočije. Sloboda je dozvolila Borcu da lako dođe do 20-30 metara, a Borac je izuzetno opasan u prekidima. Iz kornera su i izjednačili. Mislim da u Slobodi mogu biti zadovoljni bodom i učinkom u prvenstvu.

Velež - Sarajevo 1:1

Bod za Sarajevo je uspjeh, ako uzmemo u obzir organizacione probleme u klubu, nemogućnost registracije igrača, šaren sastav... Tvrda utakmica, bez puno šansi, bez puno prilika. Mislim da je remi najrealniji. Niko nije zaslužio da pobijedi jer niko nije bio dominantniji. Ranije sam kazao da bh. klubovi teško mogu igrati na dva fronta, u Evropi i prvenstvu. To se i prošlo prvenstvo odrazilo na Zrinjski. To se isto dešava Veležu. Žao mi je što je Velež zaostao, radi se o kvalitetnoj ekipi. Igranje Evropa - prvenstvo mislim da je utjecalo na ekipu.

Leotar - Zrinjski 0:1

Očekivana pobjeda. Zrinjski trenutno dobro ide, igra izuzetno dobro, izuzetno kvalitetno. Ekipa je sastavljena od iskusnih i jedne grupe mladih igrača koji su "do jučer" igrali Drugu ligu Hrvatske. Ostaje problem, koliko mladi, uvjetno rečeno neiskusni igrači, koji nisu igrali na ovako visokom nivou, mogu iznijeti pritisak i presing borbe za prvo mjesto. To daje vodu na mlin mojoj priči za Tuzla City. Zaista želim da bude konkurencija jaka, da bude uzbudljivo do kraja, da se neko ne odvoji deset bodova. Pitanje je koliko neki fudbaleri mogu iznijeti pritisak borbe za naslov.

Što se tiče Leotara, njima je nastup u Premijer ligi, ne mogu reći dovoljan, ali do posljednjeg momenta nisu znali da li će igrati, bili klub X, gurnuti u priču Premijer liga. Svaki bod koji osvoje je dobrodošao jer su se nespremni pojavili u eliti. Minimalan poraz je dobar za Trebinjce s obzirom na razliku u kvaliteti dviju ekipa.

Rudar - Posušje 3:0

Rudar rješava svoju sudbinu u sljedeća dva-tri kola. Idu Leotaru, dolazi im Radnik. Neko će ostati zakovan za dno, neko će se odvojiti. Rudar je izuzetno organizovan klub, koji polako osvaja bodove. Izuzetan rezultat za njih, za mene malo neočekivano 3:0. Posušje nije smjelo da izgubi utakmicu, ako želi da razmišlja o opstanku. Ostavka trenera Ćorića je očekivana za ljude koji imaju karakter i obraz. Vodiš ekipu, ne ide ti, u jednom momentu staneš pred upravu i kažeš: "Ljudi, hvala lijepo, ja nudim ostavku".

Široki Brijeg - Željezničar 0:0

Od povrede Ikića Široki nema respektabilnu ekipu jer je on jedini koji je mogao nešto napraviti. Otišao je i Jurilj. Mislim da su oni odlučili da privedu kraju prvenstvo, da ne ispadnu iz lige. Poslije niza godina dominacija, oni su jedini koji imaju pozitivan skor sa svim klubovima u Premijer ligi, došla je jedna godina u kojoj ne mogu ništa. Očekujem vrlo brzo da se oba kluba vrate tamo gdje su bili i gdje im je mjesto, ako ne na polusezoni, onda naredne sezone.

Željo ima svoje probleme. Mislim da je realan ishod po prikazanoj igri. Niko ne može biti sretan, ali ne može ni žaliti što nije uzeo bodove. Ove godine će sigurno Široki i Željo ostvariti svoje ciljeve tako da još nema panike ni kod jednih, ni kod drugih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.