open-navfaktor-logo
search
Selektor BiH
Bosnić za Faktor: Rezultat na turniru u Kini nije prioritet, već da svi dobiju šansu
Naša selekcija 9. jula putuje u Kinu, vraća se 23. jula, a u tom periodu u ovoj azijskoj zemlji odigrat će devet utakmica
04.07.2019. u 21:30
get url
text

Pripreme košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine za nastup na turniru u Kini tek se zahuktavaju, a do polaska za Aziju ostalo je još pet dana.

O dosadašnjem dijelu priprema razgovarali smo sa selektorom našeg nacionalnog tima Vedranom Bosnićem.

- Moram reći da sam zadovoljan radom i angažmanom igrača na treningu. Rade, trude se i svi se maksimalno bore, što je najvažnije u ovom periodu. Tu smo svi da treniramo maksimalno i da vidimo koliko ko može, da bismo svi zajedno bolje igrali u Kini i da bismo pokazali koliko mogu doprinijeti našoj igri. Upravo zbog toga je jako bitno da svima damo šansu. Zbog toga naglasak neće biti na rezultatu već na tome da vidimo koliko oni individualno mogu da pokažu - kazao je Bosnić za Faktor.

Kod pojedinih košarkaša sezona je trajala duže, kod nekih kraće, tako da ni njihova fizička sprema nije kod svih na istom nivou, što Bosnić uopće ne krije.

- Velika je razlika između pojedinih igrača što se tiče kondicione pripremljenosti. Neko je top spreman, neko je manje spreman, neko umoran, a neko nije, no mi pokušavamo napraviti neki balans da dođemo na taj nivo gdje će svi biti blizu - naglasio je selektor najboljih bh. košarkaša, te dodao:

- Oni daju sve od sebe, a na nama je da do utorka, dok ne odemo za Kinu, vidimo na kakvom će nivou tačno biti.

Amerikanac John Roberson u budućnosti će nositi dres naše zemlje kao naturalizovani igrač. On neće put Kine, no odlučio je posjetiti pripreme naše selekcije i obaviti nekoliko treninga s novim reprezenatativnim kolegama.

- Čeka se potrebna papirologija za njega i on je igrač kojeg ja jako dobro poznajem i kojeg sam trenirao. Njegova karijera najbolje govori o njemu i o tome kakav je on igrač. On je jako dobra osoba, a s nama je odradio i dva treninga. Moram priznati da mi je drago da smo taj dio završili i sigurno da nam može jako pomoći u kvalifikacijama. Uz to je važno da su svi pozitivni, baš kao što je bila pozitivna i njegova reakcija. On stvarno želi da bude ovdje, da pomogne i da bude dio reprezentacije - rekao je Bosnić.

Naša selekcija 9. jula putuje u Kinu, vraća se 23. jula, a u tom periodu u ovoj azijskoj zemlji odigrat će devet utakmica.

- Očekuje nas devet utakmica na turniru u Kini. Prve tri ćemo igrati u jednom gradu, nakon čega slijedi dan-dva pauze, a potom putujemo u drugi grad gdje nastavljamo s narednim susretima - naglasio je bh. "coach".

Iako je prvobitni plan bio da u Kinu krene 12, Bosnić će na turnir ipak navjerovatnije povesti 13 igrača.

- Povesti ću 13 igrača ako budem mogao. To mi je jedna od ideja. Iako je prvobitno bilo planirano 12, želimo imati više igrača za rotaciju, a sve to radimo kako bismo vidjeli koliko ko može. Dakle, da naglasim još jednom da rezultat nije prioritet, ali je prioritet da svi dobiju šansu - kazao je Bosnić.

Problema s povredama među bh. reprezentativcima nema, što posebno raduje selektora Bosnića.

- Hvala Bogu, povreda za sada nema, makar od ovih igrača koji su tu. Ima tu nekih sitnih stvari, ali neka tako ostane do kraja sezone, a ne samo do kraja ovog okupljanja - zaželio je Bosnić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.