open-navfaktor-logo
search
Uspješna godina
Bosnić bez najvećih zvijezda odveo Zmajeve na EuroBasket, bh. dame idu istim putem
Bosankohercegovačka reprezentativna košarka u 2020. godini izdigla se iznad pandemije koronavirusa.
31.12.2020. u 19:39
get url
text

Muška A selekcija izborila je učešće na EuroBasketu, koji će od 1. do 18. septembra 2022. godine biti održan u Češkoj, Gruziji, Njemačkoj i Italiji.

Izabranici Vedrana Bosnića na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta plasirali su se dva kola prije kraja kvalifikacija.

Košarkaši BiH igraju u grupi sa Grčkom, Latvijom i Bugarskom. Dvije pobjede nad Latvijom, trijumf protiv Bugara, uz poraz od Grka dovoljan je da se Zmajevi nađu među evropskom elitom.

Kvalifikacije su krenule krajem februara pobjedom u Rigi nad Latvijom (61:62), a zatim porazom u tuzlanskom Mejdanu od Grčke (65:70). Pandemija koronavirusa zaustavila je takmičenje, čak i EuroBasket prolongirala za 2022. godinu.

U novembru su kvalifikacije nastavljene. "Novo normalno" za FIBA-u je značilo da se sve utakmice u grupi igraju na jednom mjestu, u takozvanom balonu, po uzoru na NBA ligu. I sve to uz stroge epidemiološke mjere, redovna i obavezna PCR testiranja, čak i za medije. Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine povjereno je domaćinstvo grupe H, gdje su odigrane sve utakmice trećeg i četvrtog kola.

Zmajevi su na Ilidži razbili Bugarsku 88:49, a potom u odlučujućem susretu za plasman na prvenstvo Evrope trijumfovali protiv Latvije 79:73.

Vrijedi istaknuti da je bh. tim bio oslabljen neigranjem najboljih košarkaša Jusufa Nurkića i Džanana Muse, zbog pravila NBA lige. Nemanja Gordić nije se odazivao pozivima, a posljednje okupljanje opravdano su propustili kapiten Miralem Halilović, Andrija Stipanović... Njihove izostanke nadoknadili su neki novi klinci poput Kamenjaša, Sulejmanovića, Gegića, uz već iskusne Miloševića, Vrabca, Atića, a javnosti je predstavljen i naturalizirani Amerikanac John Roberson.

Stopama Zmajeva krenule su i Zmajice, koje su na dobrom putu da izbore plasman na Evropsko prvenstvo.

Prva meč lopta već je propuštena na Ilidži, gdje su izabranice Gorana Loje poražene od Rusije 72:68. Dvije selekcije su bodovno izjednačene, a do kraja kvalifikacija igraju se još dva kola.

Maricu Gajić, Melisu Brčaninović, Mateu Tavić i fenomenalnu Jonquel Jones trijumf nad Švicarskom dijeli od plasmana na EP.

Epilog ćemo saznati u februaru 2021. godine, kada će BiH odigrati preostale utakmice. Prvo sa Švicarskom, a zatim i Estonijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.