Spor oko polovnog automobila koštao je života državljnina BiH Šerifa G. u njemačkom Blankenfeldeu, nedaleko od Berlina.

U ponedjeljak oko 11 sati policija je primila poziv. Na drugom kraju linije bio je Bernd S., 59-godišnji vlasnik obližnjeg snack-bara, koji je obavijestio policiju da je počinio ubistvo. Kazao je da je to uradio u samoodbrani.

Nekoliko patrolnih automobila odvezlo se do kuće na Dorfstrasseu. Bernd S. dočekao je policajce i odveo ih u podrum svoje kuće. Tamo je policija otkrila tijelo državljanina BiH Šerifa G. Bilo je očigledno da je žrtva ubijena vatrenim oružjem, javlja Berliner Kurier.

Dok su policajci ispitivali Bernda S., na parkingu prekoputa kuće i poslovne zone okupilo se nekoliko osoba, rođaka ubijenog Šerifa G.

Jake policijske snage su osiguravale mjesto zločina, dok je osumnjičeni odveden u Potsdam na ispitivanje. Policajci naoružani automatskim puškama imali su problema da smire ogorčene rođake, ali tenzije su popustile poslijepodne.

Morris Pudwell/berliner-kurier.de

Istražioci nisu komentirali motiv ubistva. Na mjestu zločina rečeno je da je Šerif G. tokom vikenda u lokalu sreo Bernda S. kako bi pregovarali o prodaji automobila. Nije poznato ko je od njih bio kupac, a ko prodavao automobil.

Rođaci su Šerifa posljednji put vidjeli u subotu.

- Nismo imali pojma gdje je. Trag mu se izgubio ispred kuće Bernda S. - rekao je jedan od njih.

Osumnjičeni Bernd S. već se pojavljivao na stranicama crne hronike u lokalnim medijima. U maju 2017. godine automobil "vw polo" je uletio u njegov lokal, u trenutku kada je Bernd bio u svojoj kući. Bernd S. je govorio o smišljenom pokušaju ubistva, ali istraga je pokazala da je riječ o saobraćajnoj nesreći.