open-navfaktor-logo
search
Čestitka
Boračke organizacije: Poštujmo herojske podvige pripadnika Armije RBiH
Koordinacija boračkih organizacija Federacije BiH (KBOFBiH) uputila je čestitku povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine - 15. aprila, evocirajući sjećanja na herojski put njenih pripadnika.   
15.04.2020. u 13:30
get url
text

- Cijenimo šehide i poginule borce, ratne vojne invalide, demobilisane borce i dobitnike najvećih ratnih priznanja i poštujmo herojske podvige svih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine! 

Svim građanima Bosne i Hercegovine, svima onima koji ovaj komad zemlje za koji smo dali sve što se moglo dati – dijelove tijela, mnoge živote, smatraju svojom jedinom domovinom, želimo sretan Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine!

Danas, kada se svi brinemo kakav će biti ishod sa pandemijom koronavirusa i pazimo na svoje zdravlje, ipak smo odali počast najvećim herojima Domovine – šehidima i pognulim borcima, jer oni nisu, u vrijeme kada je najviše trebalo, razmišljali ni o čemu osim o slobodi naroda i očuvanju nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Za njih nisu postojale prepreke poput bolesti, vremenskih neprilika, granatiranja i slično. Oni su imali jedan cilj, a to je slobodna i nezavisna Republika Bosna i Hercegovina i uspjeli su u tome.

Zajedno s njima bili smo u izolaciji u periodu 1992.-1995. od gotovo cijelog svijeta i prepušteni sami sebi, ali uvjereni da ćemo zlo koje se tada nadvilo nad našom zemljom pobijediti.

Istina, podnijeli smo veliku žrtvu, ali zato danas i naša i vaša djeca žive u miru i slobodno se šeću diljem naše domovine.

Pohodimo naše lijepe planine Bjelašnicu, Čvrsnicu, Prenj, Plješevicu, Velež i mnoge druge na kojima su mnogi ostavili dijelove svoga tijela, a veliki broj njih je ginuo na tim istim planinama, i njihovi saborci ih izvlačili iz nemogućih terena kako bi ih dostojanstveno sahranili i kako bi im našli smiraj.

Kupamo se u čistim rijekama poput Une, Neretve, Save, Bosne, a njima su heroji Armije RBiH gazili do grla mokri, a nekad je i krv ranjenika tekla, a nerijetko plutala su tijela naših heroja.

Stoga, kad već uživamo u blagodatima ove naše divne zemlje, sjetimo se naših velikih sinova – i živih i i poginulih pripadnika Armije RBiH i pomislimo bar na tren da to danas ne bi bilo moguće da nije bilo njihovih herojskih podviga u gotovo nemogućim situacijama.

Govorimo svojoj djeci o herojima odbrambeno-oslobodilačkog rata kako bi i ona govorila svojoj djeci i kako se nikada ne bi zaboravila herojska borba Armije RBiH i sve žrtve proteklog rata.

Jedino tako sačuvat ćemo naše i žive i ranjene i poginule heroje od zaborava i ukazati im, ako ništa drugo čast, da se osjećaju ponosnima jer su branili svoj prag, svoju porodicu, svoj komšiluk i svoju jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Ističimo ih u svakom trenutku i na svakom mjestu, jer da nije bilo njih, ne bi bilo danas ni nas.

Uime Koordinacije boračkih organizacija FBiH (Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH, Savez ratnih vojnih invalida FBiH, Savez boraca FBiH i Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH) zahvaljujemo se svima koji su svih ovih proteklih godina obilježavali današnji dan i sačuvali ga od zaborava, te se iskreno nadamo da će se tako nastaviti i u budućnosti - navodi se u čestitki Koordinacije boračkih organizacija FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.