open-navfaktor-logo
search
Federacija BiH
Boračke kategorije: Ko će dobiti pomoć od ušteđenih devet miliona KM?
Esad Delić, predsjednik Saveza RVI FBiH za Faktor pojašnjava zašto su u ovoj godini u raspodjelu ušteđenih devet miliona KM uvrstili roditelje oženjenih šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide od 20 do 50 posto...
20.11.2018. u 18:56
get url
text

Roditelji oženjenih šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi od 20 do 50 posto, demobilisani borci, šehidska djeca bez ikakvih primanja, samo su neke od kategorija u FBiH koje će dobiti novčanu naknadu realizacijom Odluke za rješavanje statusnih pitanja pripadnika boračkih kategorija koje se nalaze u stanju potrebe. Riječ je o raspodjeli ukupno devet miliona KM za ovu godinu koji su obezbjeđeni uštedama u Federalnom ministarstvu za boračka pitanja.

Nastojali obuhvatiti što više kategorija 

Podsjećamo, tekst Odluke usaglašen je prošle sedmice na sastanku predstavnika Koordinacije boračkih udruženja s federalnim ministrom za boračka pitanja Salkom Bukvarevićem. Nakon što Odluku odobri Federalna vlada, raspisat će se javni poziv i pripadnici kategorija koji ispunjavaju uvjete moći će početi s predajom potrebne dokumentacije.

- I prošle godine smo imali ušteđena sredstva i ona su uglavnom bila raspoređena na demobilisane borce u stanju potrebe. Ove godine smo nastojali da obuhvatimo što više boračkih kategorija. Ovaj put uvršteni su i roditelji oženjenih šehida i poginulih boraca koji sami žive i nemaju drugih primanja. Zamislite kako je tim roditeljima koji su izgubili djecu i na kraju nemaju osnovno da prežive. O suprugama šehida i poginulih boraca i djeci treba da se vodi računa, a što se i čini, ali isto toliko su važni i roditelji. Nećemo im na ovaj način trajno riješiti problem, ali sjetili smo ih se - govori nam Esad Delić, jedan od potpisnika teksta Odluke, a koji je predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH.

Dodaje kako će ti roditelji najvjerovatnije po domaćinstvu dobiti nešto više do 200 KM.

Oko 10.000 RVI je sa invaliditetom od 20 do 50 posto 

- U raspodjelu sredstava smo uvrstili i ratne vojne invalide od 20 do 50 posto koji sada primaju invalidnine, a one su za one s 20 posto invaliditeta 47 KM, a recimo za one s 50 posto invaliditeta 110 KM. Tu su vam i oni demobilisani borci, invalidi, koji nisu ostvarili ni najnižu penziju koja sada u Federaciji iznosi 348 KM. Takvih je oko 10.000 i planirano je da oni koji apliciraju i ispune potrebne uvjete dobiju novčanu pomoć od nekih 213 KM. Inače, ovih devet miliona KM, koliko će ove godine ići za pomoć boračkim kategorijama u stanju potrebe, su uštede od RVI i porodica šehida, jer mi izlazimo iz prava. Naime, kada ratni vojni invalid umre ostaje taj novac na raspolaganju, kao i kad šehidska djeca izlaze iz prava, a većina jeste - objasnio nam je Delić.

Podsjećamo, pravo na korištenje sredstava iz Odluke moći će ostvariti i maloljetni dobrovoljci pripadnici oružanih snaga, demobilisani branioci i bračni partneri umrlih branilaca, dobitnici najviših ratnih priznanja i odlikovanja koji nemaju druga mjesečna primanja. Prema Odluci RVI 100 posto, prve grupe, njih 508 će dobiti po 2.000 KM na ime tuđe njege i pomoći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.