Ponijeri su planinsko izletište na nadmorskoj visini od 1.200 metara, koje je udaljeno oko 20 kilometara od Kaknja. 

Glasnogovornica Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj koja rukovodi tim skijalištem Nerma Alagić kazala je za Fenu da je Vlada Federacije BiH osigurala 1,5 miliona KM.

Podsjetila je da su ministrica turizma FBiH Edita Đapo i direktor JU KSC Kakanj Mirza Mušija prije mjesec dana potpisali ugovor o dodjeli 1,5 miliona KM za nabavku novog ski-lifta sa vučnim napravama tipa "T-bar", za koji je objavljen tender po principu ključ u ruke.

Ostatak sredstava je, dodala je, osiguran od Općine Kakanj i Zeničko-dobojskog kantona te istakla da je ukupna vrijednost projekta po principu ključ u ruke viša od dva miliona KM.

Naglasila je da je tenderska dokumentacija spremna i objavljena, te da bi u naredanim mjesecima trebali biti potpisani ugovori s najpovoljnijim izvođačem radova.

- Trudit ćemo se da to ide što brže kako bismo sve završili do početka sezone. Ako iz objektivnih razloga ne uspijemo završiti svu proceduru, s obzirom na složenost, uradit ćemo nabavku i čekati kraj sezone za njegovo postavljanje za narednu zimsku sezonu - pojasnila je.

Također je dodala da je u toku i renoviranje sedam apartmana u Eko kući na Ponijerima te da će ove godine od početka ski-sezone posjetiteljima nuditi mogućost da prenoće u tom prelijepom planinarskom ambijentu.

Izletište Ponijeri se nalaze u sistemu masiva Ravne Planine koja se pruža između općina Kakanj, Zavidovići, Vareš i Zenica s najvećim vrhom Tajan na nadmorskoj visini od 1.297 metara.