open-navfaktor-logo
search
Sastanak propao
Blokada se nastavlja: Zbog različitih stavova o Zenicatransu nema dogovora o budžetu Zenice
Treći uzastopni sastanak u protekla tri dana gradskih vijećnika i gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, na kojem se pokušavao postići dogovor oko budžeta i finansijske deblokade tog grada, propao je zbog amandmana za Javno komunalno preduzeće Zenicatrans-prevoz putnika.
19.02.2020. u 20:51
get url
text
get url
text

- Gradska uprava, sa mnom na čelu, prihvatila je sve amandmane, osim ovog za Zenicatrans. Ja novac građana Zenice ne dozvoljavam da propada. Nudili smo samo ono što je realno. Zenicatrans, onakav, ne može opstati. Nudimo im da isplatimo plaće, doprinose, tople obroke i da, na kraju, platimo revizorsku kuću koja će ući i reći kako Zenicatrans može opstati. Da naprave revitalizaciju tog preduzeća - kazao je Kasumović, koji je istakao kako su stranke parlamentarne većine - SDA, A-SDA i SBB, zbog njega opstruirale postizanje rješenja.

On je dodao da je 15 vijećnika potpisalo zahtjev za sazivanje nove sjednice Gradskog vijeća, a koja bi trebala biti održana u petak, 21. februara. Tada bi se, kaže Kasumović, trebalo raspravljati i usvojiti odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca. Međutim, predsjedavajuća Gradskog vijeća Diana Bešić je za ponedjeljak, 24. februara, zakazala sjednicu Vijeća, ali na kojoj bi trebali raspravljati o budžetu za 2020. godinu.

Član Radnog predsjedništva Vijeća iz reda SDA Ekrem Ćosić, nakon večerašnjeg sastanka, kazao je kako je "gradonačelnik izrekao mnogo teških kvalifikacija".

- Ovo je pokušaj da se krivica prebaci na Gradsko vijeće, odnosno vijećnike, da smo mi krivi za ovu blokadu grada - kazao je Ćosić, koji je napomenuo da je gradonačelnik dva puta s dnevnog reda povlačio budžet i nije dozvolio raspravu o tom dokumentu.

Gradonačelniku i Gradskoj upravi sporni amandman za Zenicatrans, kazao je Ćosić, vijećnici parlamentarne većine umanjili su sa tri na dva miliona KM. To bi, po njihovom mišljenju, bilo dovoljno da se "pokrene preduzeće".

- Naš stav je i dalje, kao što je bio i ranije, da je Zenicatrans preduzeće koje je važno za ovaj grad. Možda to nekome izgleda nebitno. Međutim, građani moraju znati da kada preduzeće Zenicatrans prestane postojati, a ovo što se predlaže od gradonačelnika u stvari je gašenje Zenicatransa, novac za sufinansiranje iz budžeta bit će izdvajan privatnim firmama koje će preuzeti i imovinu i linije preduzeća - napominje Ćosić.

On postavlja pitanje "zašto, onda, gasiti nešto što je nasušna potreba građanima".

- Sigurno i pod povoljnijim uslovima, kao što smo imali prilike koristiti usluge Zenicatransa, nego što nam već sada pružaju privatnici. A još nisu ni preuzeli u cjelosti stanicu i linije, nego su samo privremeno angažovani - napominje Ćosić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.