open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Blinken: Ruska invazija na Ukrajinu može se desiti u bilo kom momentu, i tokom Olimpijskih igara
Rusija je poslala više snaga na svoju granicu s Ukrajinom i mogla bi izazvati invaziju u bilo kom momentu, uključujući i tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, izjavio je u petak američki državni sekretar Antony Blinken.
11.02.2022. u 13:14
get url
text

Rekao je da Washington nastavlja da "povlači" osoblje iz svoje ambasade u Ukrajini i ponovio poziv State Departmenta američkim građanima u Ukrajini da odmah napuste zemlju.

Blinken je na konferenciji za novinare u Melbourneu rekao da "i dalje vidimo vrlo zabrinjavajuće znakove ruske eskalacije, uključujući nove snage koje stižu na ukrajinsku granicu."

- Kao što smo ranije rekli, nalazimo se u periodu kada bi invazija mogla početi u bilo koje vrijeme, a da bude jasno, to uključuje i vrijeme Olimpijskih igara - kazao je Blinken.

Rusija, koja ima više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, poriče zapadne optužbe da planira invaziju na svog bivšeg sovjetskog susjeda. Domaćin Zimskih olimpijskih igara je Peking, a Igre traju do 20. februara.

Na dan otvaranja Zimskih olimpijskih igara prošle sedmice, Kina i Rusija proglasile su partnerstvo "bez ograničenja", podržavajući jedna drugu u sukobima oko Ukrajine i Tajvana uz obećanje da će više sarađivati protiv Zapada.

Peking je podržao zahtjev Rusije da Ukrajina ne bude primljena u NATO, jer Kremlj okuplja 100.000 vojnika u blizini svog susjeda, dok se Moskva protivila bilo kakvom obliku nezavisnosti Tajvana, dok se globalne sile bore oko svojih sfera uticaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.