Rekao je da Washington nastavlja da "povlači" osoblje iz svoje ambasade u Ukrajini i ponovio poziv State Departmenta američkim građanima u Ukrajini da odmah napuste zemlju.

Blinken je na konferenciji za novinare u Melbourneu rekao da "i dalje vidimo vrlo zabrinjavajuće znakove ruske eskalacije, uključujući nove snage koje stižu na ukrajinsku granicu."

- Kao što smo ranije rekli, nalazimo se u periodu kada bi invazija mogla početi u bilo koje vrijeme, a da bude jasno, to uključuje i vrijeme Olimpijskih igara - kazao je Blinken.

Rusija, koja ima više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, poriče zapadne optužbe da planira invaziju na svog bivšeg sovjetskog susjeda. Domaćin Zimskih olimpijskih igara je Peking, a Igre traju do 20. februara.

Na dan otvaranja Zimskih olimpijskih igara prošle sedmice, Kina i Rusija proglasile su partnerstvo "bez ograničenja", podržavajući jedna drugu u sukobima oko Ukrajine i Tajvana uz obećanje da će više sarađivati protiv Zapada.

Peking je podržao zahtjev Rusije da Ukrajina ne bude primljena u NATO, jer Kremlj okuplja 100.000 vojnika u blizini svog susjeda, dok se Moskva protivila bilo kakvom obliku nezavisnosti Tajvana, dok se globalne sile bore oko svojih sfera uticaja.