U župi svetog Petra i Pavla i ove godine je svečano, a tokom današnjeg dana u planu su tradicionalni obredi, među kojim se izdvajaju božićna misa i zajednički ručkovi u krugu porodica. Župnik fra Bože Milić podsjeća da je današnji praznik ustvari najradosniji kršćanski, jer se na Božić ustvari slavi rođenje Isusa krista.

- On je sin Božiji i vječna Božija riječ. Ona je uzela tijelo i postala čovjek - jedan od nas. Raduje upravo ta Božija blizina. Bog je sišao među nas i to je za istinske vjernike veliki izvor radosti - kaže fra Milić.

U danima Božića svake godine, pa i ove kada je svijet u problemu, putuje se stotinama hiljada kilometara kako bi se porodice okupile i zajedno slavile.

- Božić je porodični praznik. Isus Krist se rodio u porodici i na svijet odlučio doći ustvari u jednu porodicu. Nju nazivamo sveta porodica, to su Josip, Marija i malo dijete – Isus - dodaje fra Milić.

Osim prisustva svetoj misi na dan Božića, posebno je prema Milićevim riječima, važno pričestiti se, a da bi vjernici to mogli prethodno je potrebno ispovijediti se, kako bi svaki vjernik čiste duše i srca "primio tijelo Isusovo".

- Onda se Božiji duh prinosi porodici. Kada uđete u kuću gdje se slavi, tu se lako primjeti dobro raspoloženje, a istaknute su jaslice i jelka, te prebogati božićni stolovi na koje se iznosi ono što je najbolje i najljepše. Kuharice se tih dana trude napraviti najbolja jela i slatkiše. Radost se po svemu vidi - navodi Milić.

Žali što ovaj Božić nije kao raniji, jer je sve poremetila pandemija s kojom živimo od marta ove godine.

- Korona nam je nažalost postala životni saputnik. Bog je došao u svijet prije 2020 godina, takav kakav jeste. Svijet je i tada bio opterećen problemima, bolestima, epidemijama, a on nije birao dobar trenutak za sebe, već je došao u punini vremena. Tako i danas, bez obzira na panedmiju, Božić je tu i mi ga slavimo. S nama su uprkos svemu i božićna radost i Božiji mir -  kazao je fra Milić.

Tokom sinoćnje ponoćke u mostarskoj Franjevačkoj crkvi, Dječiji hor prvi put je pjevao prigodne božićne pjesme, proglasivši tako dolazak željno isčekivanog dana kroz adventsko vrijeme. Pripremljen je i prigodan program u sklopu kojeg su dječak i djevojčica simbolično s kraja crkve donijeli Isusa u jaslice.

- Voljela bih da nam je svaki dan Božić. To je kalendarski jedan u godini, a mi se trudimo živjeti svakog dana kao da nam je Božić. U srcu se osjeti radost i spokoj i to malo dijete – Isus, s nama je sveprisutan kroz cijelu godinu. Ovo je dan u kojem cijeli svijet slavi - rekla je voditeljica hora Ana Kožul.