open-navfaktor-logo
search
"Zaradili" stotine hiljada
Bjelosvjetske varalice: Ko je u BiH doveo "eksperta" i "špijuna" Rohana Gunaratnu i Oscara Veru
Jedan od najčuvenijih sudskih procesa u Bosni i Hercegovini, vođen u slučaju "Pogorelica" prije 18 godina, a potom preinačen u "pokušaj atentata na Fikreta Abdića", nakon višegodišnjeg povlačenja po sudskim klupama i pritvaranja optuženih, okončan je pravosnažnom oslobađajućom presudom.
18.10.2020. u 08:51
get url
text

Vrhovni sud Federacije BiH oslobodio je trojicu bivših visokih funkcionera AID-a Bakira Alispahića, Irfana Ljevakovića, Envera Mujezinovića te dvojicu bivših policijskih zvaničnika Unsko-sanskog kantona Edhama Veladžića i Ejuba Ikića.

Ovim procesom je nanesena velika materijalna šteta državi, zbog visokih sudskih troškova, koji su proizašli čak i iz plaćanja svjedoka.

Tako je čak 150.000 dolara iz federalnog budžeta plaćeno za izvještaj o Pogorelici koji je sačinio navodni međunarodni stručnjak za terorizam Rohan Gunaratna.

Izvedeno je 70 svjedoka koji su negirali sve optužbe. Stoga se krenulo u potragu za "ekspertom" koji će napraviti ekspertizu prema kojoj će Pogorelica biti prikazana kao teroristički kamp.

I na obalama Šri Lanke našli su kontroverznog eksperta za Tamilske tigrove, po imenu Rohan Gunaratna, koji se aktivirao odmah poslije 11. septembra i napada na tornjeve "blizance" u SAD-u. Sve je bilo tada obavijeno velom tajne, novinari i fotorepoteri su danima čekali ispred zgrade Vrhovnog suda FBiH ne bi li "eksperta" snimili, pitali nešto. Ali osiguranje oko njega je bilo jako, i svi su ga vidjeli samo iz daljine.

Gunaratna je tako napustio BiH "teži" za 150.000 dolara. Nikada nije utvrđena odgovornost sudije koji je odobrio dolazak Gunaratne i potpisao isplatu budžetskog novca. A ne zna se ni ko je tada pronašao ovog eksperta koji nikada nije čuo za BiH, a ne da je pomislio da će jednog dana doputovati u Sarajevo. 

U decembru 2005. godine, tadašnji predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić, naredio je Zdravku Kneževiću, glavnom federalnom tužiocu, da hitno ponovo istraži pozadinu ubistva doministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara.

Oscar Vera (lijevo na slici) krstario po Hrvatskoj i BiH (Nacional.hr) 

U istom zahtjevu Lozančić je od Kneževića zatražio i da hitno istraži ko je nezakonito isplatio 250.000 eura Oscaru Veri, američkom obavještajcu koji je bio umiješan u istragu Leutarova ubistva, koja je završila fijaskom. Spekulisalo se u javnosti da je istraga propala zbog Verinih manipulacija.

Oscar Vera je operisao i u susjednoj Hrvatskoj. Bio je povezan sa parapolicijskim timom bivšeg direktora policije Ranka Ostojića, koji je mjesecima navodno tražio odbjeglog generala Antu Gotovinu i te aktivnosti finansirao iz crne blagajne hrvatskog MUP-a.

Epilog istražnih aktivnosti kojima je koordinirao Oscar Vera i u Hrvatskoj i u BiH je isti: novac iz državnih budžeta dviju zemalja vjerojatno je završio u njegovim privatnim džepovima.

Hrvatski obavještajci raspolažu podacima da je Oscar Vera rođen 25. augusta 1949. godine, da je bio pripadnik američke vojne obavještajna službe DIA te da se izjašnjavao i kao pripadnik Pentagona. Zbog uloge u slučaju Leutar unaprijeđen je bio i u savjetnika komandanta SFOR-a u BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.