Zbog svega je sadašnji federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak zatražio sazivanje hitne telefonske sjednice Vlade FBiH.

Dragana Lukača, bivšeg direktora FUP-a, upitali smo da li se takva sitacija dogodila ikada prije.

- Ne može jedan tako ozbiljan policijski organ biti bez čelnih ljudi, to se mora riješiti. To je veliki, vrlo značajan organ u policijskom smislu. Ne samo na prostoru Federacije već u cijeloj Bosni i Hercegovini i ne bi se smjela dogoditi situacija u kojoj se ne zna ni ko pije, ni ko plaća. To se nikada nije dogodilo i ne znam kakva je to situacija da se takvo šta uopće moglo desiti - kazao nam je Lukač.

Upitali smo ga da li je tačno da u takvoj situaciji nema ko u FUP-u da potpisuje dokumente, angažira u slučaju potrebe specijalnu jedinicu.

VEZANI TEKST - Isak zatražio od Nikšića hitnu telefonsku sjednicu Vlade zbog FUP-a

- Ne znam u kojoj je fazi sve tamo i do koje mjere je došlo. Treba u svemu tome poštivati Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakon o policijskim službenicima koji su na snazi u FUP-u. Sve ono što je izvan zakona ne bi trebalo biti primijenjeno. Ne znam kakva je stvarna situacija, kome je istekao mandat, šta ko obnaša. Opet ponavljam, imaju zakonski propisi i njih se treba pridržavati.

Ima Vlada Federacije, treba da ima i Nezavisni odbor. Zakon je sve definirao, sada da li je neko u svemu tome zakasnio, da li su neke stvari trebale biti rješavane ranije, ne bih htio u to ulaziti. Nisam u toku detalja - kazao nam je Lukač.