open-navfaktor-logo
search
Dijalog Beograd-Priština
Bijela kuća: Trump prima Vučića i Hotija, kakav sporazum će biti potpisan
Predsjednik SAD-a Donald Trump sastat će se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdullahom Hotijem danas u Ovalnom uredu, prisustvovati ceremoniji potpisivanja i učestvovati u trilateralnom sastanku, saopćila je Bijela kuća.
04.09.2020. u 08:03
get url
text

VEZANI TEKST - Druga runda pregovora: Vučić tvrdi da više ne postoji sporna 10. tačka, Hoti želi pričati samo o priznanju Kosova

Poslije sastanka u Bijeloj kući, i Vučić i Hoti će se pojedinačno sastati i sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u State Departmentu.

U saopćenju Bijele kuće, objavljenom u četvrtak kasno uvečer po lokalnom vašingtonskom vremenu, ne navodi se šta će biti potpisano, da li se radi o sporazumu ili šta će taj sporazum sadržati, javlja Glas Amerike.

Tokom sedmice kružile su glasine da postoji mogućnost da će se predsjednik Trump sastati sa predsjednikom Srbije i premijerom Kosova, ali nije bilo potvrde sve do četvrtka uvečer.

Poslije prvog dana pregovora u Washingtonu, Vučić je rekao da mu je tokom sastanka predočen nacrt sporazuma u kojem se spominjalo obostrano priznanje i da je on to odbacio, dok premijer Hoti nije odgovorio da li je postojao takav prijedlog, ali je naglasio da "štetni sporazumi za Kosovo, neprihvatljivi za Kosovo, nikad nisu došli niti će dolaziti iz Bijele kuće".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.