Najviše oštećenja u Bosanskoj Kostajnici su, pored zgrade srednje škole, zgrade općine i stotine javnih i privatnih objekata, pretrpjela džamija "Azizija" i zgrada Medžlisa IZ Bosanska Kostajnica, saopćeno je Muftijstva bihaćkog.

Tim povodom muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić zajedno sa saradnicima, posjetio je Medžlis IZ Bosanska Kostajnica, sastao se sa glavnim imamom i Izvršnim odborom Medžlisa, te obavio razgovor sa načelnikom Općine Kostajnica Nikolom Janjetovićem.

- Zemljotres je bio veoma snažan nakon čega je nastala velika uznemirenost cijelog stanovništva. Pored petero povrijeđenih, ljudskih žrtava, Bogu hvala, nije bilo. Međutim, materijalne štete su zaista velike. Na našoj džamiji je popucao zid koji spaja džamiju i munaru, svi sastavni zidovi u džamiji su popucali - kazao je glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Kostajnica Haris ef. Ahmić.

Navodi da je slična situacija sa zgradom medžlisa, gdje se mogu golim okom vidjeti pukotine na vanjskom i unutrašnjem dijelu zgrade.

- Nedugo nakon zemljotresa, našeg muftiju hafiza Mehmed ef. Kudića smo upoznali i predočili mu informacije koje su nam tada bile dostupne. On nas je i posjetio, te obišao zajedno s nama džematlije koje su pretrpjele štetu usljed ovog potresa. Zahvaljujemo mu se na brizi i promtnoj reakciji - izjavio je ef. Ahmić.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić je zajedno sa Harisom Veladžićem, rukovodiocem Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog, posjetio Bosansku Kostajnicu i obišao povratnike čija je imovina oštećena u potresu.

- Glavni imam je obavijestio muftiju Kudića o posljedicama potresa, muftija je odmah došao na lice mjesta i obavio potrebne konsultacije, te posjetio naše povratnike. Muftija je obećao pomoć i podršku Medžlisu IZ Bosanska Kostajnica u saniranju štete, ali i džematlijama kojima je neophodna podrška državnih institucija u saniranju njihovih kuća. Sastanak sa načelnikom općine Nikolom Janjetovićem je bio posebno važan, jer je načelnik prenio muftiji sve važne informacije o posljedicama ovog potresa, te su razgovarali o modalitetima pomoći u sanaciji posebno vakufskih objekata - istakao je Haris Veladžić.

U narednom periodu će se obaviti detaljna analiza i utvrditi stvarna šteta, nakon čega će Medžlis IZ Bosanska Kostajnica krenuti u sanaciju džamije Azizija i sjedišta Medžlisa, te će posredovati u sanaciji kuća i oštećenih objekata naših povratnika. Na tom putu će im svakako trebati mnogo podrške i sredstava prijatelja iz cijelog svijeta, navodi se u saopćenju.