Ova mjera je ograničenog karaktera. Bit će na snazi do kraja septembra, tačnije mjera se odnosi na period od 90 dana.

- Zabrana izvoza i oblovine i peleta i ogrjevnog drveta uvodi se iz prostog razloga što je pelet poskupio 155 posto u odnosu na prošlu godinu. Izvoz je povećan za 78 posto sa tendencijom daljnjeg povećanja. I ogrjevno drvo je poskupilo za blizu 40 posto. Za oblovinu je cijena porasla za skoro 400 posto, a izvoz porastao za blizu pet posto. Da nismo donijeli ovakvu mjeru, šta bi naši građani? - pita se Košarac, prenosi N1.

Naglašava da je ova mjera Vijeća ministara BiH uvedena uz potpunu saglasnost cijele poslovne zajednice u oba bh. entiteta.

Postoji mogućnost, dodao je Košarac, da se trajanje zabrane izvoza ovih sortimenata produži i nakon septembra, te da će takvoj odluci prethoditi analize.

Iz Vijeća ministara je saopćeno da je cilj ove odluke osiguranje neophodnih količina za prerađivačku industriju, otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u Bosni i Hercegovini i sprječavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata.

- Vijeće ministara BiH može preispitati primjenu ove odluke i prije isteka njenog važenja u slučanju ispunjenja ciljeva njenog donošenja, na osnovu dostavljenog izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH- naveli su iz VMBiH.