open-navfaktor-logo
search
Međunarodni zahtjev
BiH od Hrvatske traži da preuzme progon više komandanata iz operacije Bljesak
Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je u subotu primitak međunarodnog zahtjeva Tužilaštva Bosne i Hercegovine vezano uz postupke protiv hrvatskih ratnih komandanata, a odluke o daljnjem postupanju donijet će Državno tužilaštvo te o svemu obavijestiti javnost.
07.08.2021. u 20:19
get url
text
get url
text

- Ministarstvo pravosuđa i uprave primilo je međunarodni zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine vezano za određena postupanja koja su u nadležnosti Državnog tužilaštva RH - kazao je državni sekretar ministarstva Josip Salapić.

Kako saznaje NovaTV, riječ o zamolnici za preuzimanjem krivičnog progona protiv više penzionisanih hrvatskih ratnih komandanata iz operacije Bljesak, a da ih se tereti za krivična djela ratnog zločina.

Salapić je dodao da će ministarstvo predmete ovih dana proslijediti Državnom tužilaštvu, koje će u nezavisnom istražnom postupku odlučiti šta će s tim predmetima.

- Vjerujemo da će ovih dana Državno tužilaštvo u skladu sa zakonom obavijestiti javnost o čemu se konkretno radi - poručio je Salapić.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je u govoru u Kninu poručio Bosni i Hercegovini kako je riječ o nedokazanim djelima, te da će Hrvatska zaštititi svoje ratne komandante.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.