Bidenovu izjavu prenosimo u cjelosti. 

- Danas se pridružujem međunarodnoj zajednici i građanima Bosne i Hercegovine u obilježavanju 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, koji je okončao najgori sukob na evropskom kontinentu od Drugog svjetskog rata. Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, iako žalimo za gubitkom oko 100.000 života i raseljavanjem još milion ljudi. 

VEZANI TEKST - Namjera nikada nije bila da Dejton bude vječan, on se može i mora popraviti, vrijeme je za EU

Dejtonski sporazum donio je mir u Bosnu i Hercegovinu i potvrdio njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost. Ipak, četvrt stoljeća kasnije, jasno je da rad na promicanju pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke Bosne i Hercegovine ostaje nedovršen. Često smo vidjeli kako nacionalizam pobjeđuje nacionalni interes i bogaćenje nekolicine, prije reformi u korist mnogih. Ova godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o mogućnosti svjetlije budućnosti i da se ponovo obvežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne Bosne i Hercegovine za sve njene građane.

Kao predsjednik, radujem se suradnji s međunarodnom zajednicom i građanima Bosne i Hercegovine kako bismo napokon postigli obećanje sadržano u Dejtonskom sporazumu - prosperitetna, pravedna i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu Evrope, slobodna, i u miru - poručio je Biden.