- Nadao sam se da se kao predsjednik neću morati ovako obraćati. Masovna pucnjava u osnovnoj školi u mjestu Uvalde je još jedan masakr u SAD-u. Prelijepa, nevina djeca, iz drugog, trećeg, četvrtog razreda… A tek koliko je djece prisustvovalo kako im prijatelji umiru, kao da su na ratištu… - kazao je on.

S prvom damom Jill Biden koja je stajala uz njega u Rooseveltovoj sobi, predsjednik, koji je pretrpio gubitak svoje dvoje djece - iako ne nasiljem oružjem - govorio je o tuzi voljenih osoba žrtava i boli koju će pretrpjeti učenici koji su preživjeli.

Biden je rekao kako je "izgubiti dijete kao da vam neko otrgne dio duše", prenosi AP.

VEZANI TEKST - U masakru u osnovnoj školi u Teksasu ubijeno 19 djece i dvije odrasle osobe

- Osjećaj je kao da se gušite. Molim naciju da se moli za žrtve i da stanemo na put lobiju za oružje. Molim da damo roditeljima i braći ubijenih snagu u ovoj tami koja ih je snašla. Kao država, moramo se zapitati… Kada ćemo stati na put tom lobiju za oružje? Kada ćemo uraditi ono što duboko u nama znamo da treba biti urađeno? - dodao je Biden.

Osvrćući se na pitanje o zakonu o kontroli oružja, zamolio je zastupnike da "pretvore ovu bol u akciju" dok se prisjećao masovne pucnjave iz 2012. godine u osnovnoj školi "Sandy Hook" u Newtownu, u državi Connecticut, kada je bio potpredsjednik SAD-a.

- Dosta mi je svega, umoran sam. Moramo djelovati. Nemojte mi samo kazati da ne možemo reagirati nakon ovog pokolja. Zašto dozvoljavamo da se ovo desi? - rekao je Biden.

Naoružani napadač je pucao i ubio 19 učenika i dvije odrasle osobe u utorak, u osnovnoj školi u južnom Teksasu.