- Zahtijevamo od GRAS-a da u narednih sedam dana dostavi odgovore na postavljene zahtjeve stanovnika mjesne zajednice Nahorevo, a paralelno sa time počinju razgovori sa Centrotransom kako bi se pronašla alternativa kada je u pitanju prevoz učenika sa ovog područja. Ukoliko se stanje ne promijeni i u slučaju da GRAS ne ispuni navedene zahtjeve, Općina Centar će sa Centrotransom potpisati u narednih deset dana ugovor o prijevozu učenika sa ovog područja, a sve troškove će snositi ova lokalna zajednica do završetka kalendarske godine, uz zahtjev prema nadležnom ministarstvu za refundaciju ovih troškova s obzirom na to da je Općina već izdvojila i uplatila novac za prijevoz učenika - navodi se iz Općine Centar.

To su usvojeni zaključci sastanka koji je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić održao u srijedu sa stanovnicima mjesne zajednice Nahorevo koji već nekoliko mjeseci traže da se riješi pitanje javnog gradskog prijevoza prema ovom području.

Na sastanku su bili predstavnici GRAS-a i Centrotransa. Iz GRAS-a su rekli na sastanku da na području Nahoreva saobraća jedan minibus, a to vozilo je u kvaru i nakon popravke "građani će imati kakav-takav prijevoz".

- Kakvo je stanje u sektoru minibuskog saobraćaja, mi nismo u situaciji da ispunimo zahtjeve građana - istakli su iz GRAS-a.

Predstavnici Centrotransa su kazali da su u mogućnosti već sutra započeti prijevoz putnika u Nahorevu sa novim vozilom.

- Ministarstvo saobraćaja KS nam treba privremeno dodijeliti liniju prema Nahorevu i mi smo spremni prevoziti putnike - kazao je Ibrahim Kerla iz Centrotransa.

Uvažavajući potrebe stanovnika, a posebno 270 učenika sa ovog područja koji pohađaju Osnovnu školu "Nafija Sarajlić", načelnik Ajnadžić je istakao da će Općina, bez obzira na to što nije nadležna, finansirati prijevoz za učenike do kraja kalendarske godine, ukoliko se stanje ne promijeni u roku od deset dana.

Prijedlog načelnika Ajnadžića okupljeni mještani su sa velikim odobravanjem podržali, ali i uputili zahtjev prema nadležnim da riješe probleme gradskog prijevoza.

- Djeca su prioritet i podržavamo načelnika Ajnadžića da se problem riješi. Međutim, na ovom području postoje i drugi građani koji koriste prijevoz, koji imaju kupljene kupone, a nemaju nikakvu uslugu. Neka nadležni počnu rješavati probleme - istakli su mještani.