VEZANI TEKST - Mešalić: Hvala vam, "ljevičari", jer ste nas isporučili Draganu Čoviću

On je donio instrukciju, kojom se nalaže da dva vijećnika u Gradskom vijeću Tuzle, napuste koaliciju koju imaju s SDP-om, SBB-om i Tuzlanskom alternativom.

- Nalaže se vijećnicima Demokratske fronte u Gradskom vijeću Tuzla, Emiru Ćehajiću i Zlatanu Fatušiću, da odmah prekinu sve kontakte i bilo kakav vid političke saradnje sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), Savezom za bolju budućnost (SBB) i Našom strankom (NS) radi podrške koju SDP, SBB i Naša stranka daju rasističkom UZP konceptu tzv. "legitimnog predstavljanja" i "autentičnih predstavnika naroda" na području TK, a imajući u vidu posljednja dešavanja u TK i otvorenu kolaboraciju sa HDZ-om kao nosiocem ovog projekta, pri čemu navedeni politički subjekti (SDP,SBB i Naša stranka) na ključne pozicije vlasti u TK uvode stranačke kadrove HDZ-a, iako ta politička stranka nema svoje zastupnike u Skupštini TK - navodi Begić u instrukciji.

Podsjećamo, novu Vladu TK podržavat će zastupnici SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a u Skupštini TK, a ministar zdravstva bit će Božo Jurić iz HDZ-a.

VEZANI TEKST - SDP, PDA, Naša stranka i SBB uvode i HDZ u Vladu TK, iako HDZ nema čak ni zastupnika u Skupštini

- Budući da se na ovaj način, odnosno otvorenom podrškom SDP-a, SBB-a i Naše stranke nedemokratskom projektu tzv. "legitimnog predstavljanja" i "autentičnih Hrvata, Srba i Bošnjaka" u srcu građanske Tuzle, nanosi ogromna šteta izgradnji demokratskog građanskog društva i demokratskim vrijednostima u BiH - to se, iz navedenih razloga, nalaže vijećnicima Demokratske fronte u Gradskom vijeću Tuzla da odmah pređu na opozicioni režim samostalnog rada i političkog djelovanja, nezavisno od bilo kojeg drugog političkog subjekta - kaže se u instrukciji predsjednika DF-a u TK.

Ukoliko vijećnici DF-a poslušaju nalog višeg organa stranke, onda će gradonačelnik Jasmin Imamović, ostati bez većine koja zvanično broji 16 ruku. Ukoliko se ne povinuju, može se smatrati da se dva vijećnika umjesto stranačkim, vode svojim interesima.