U objavi na Instagramu, krajnje ljevičarska gradonačelnica istakla je da je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu rekla da taj grad "neće održavati institucionalne odnose s njegovom vladom".

Prekid odnosa uključuje raskidanje sporazuma o bratimljenju Barcelone i Tel Aviva, koji je potpisan 1998. godine.

Colau je rekla da je odluka o prekidu odnosa s izraelskom Vladom došla na zahtjev više od 100 entiteta i hiljada stanovnika Barcelone.

Gradonačelnica Barcelone je dodala da, iako se katalonska prijestolnica više neće baviti izraelskom državom, nastavit će sarađivati s palestinskim i izraelskim entitetima "koje rade za mir i protiv aparthejda".

Federacija jevrejskih zajednica u Španiji (FCJE) saopštila je da "odbacuje" odluku Barcelone, za koju tvrdi da je donijeta "bez debate" i da ne predstavlja grad i njegove građane.

- Izrael je jedina jevrejska zemlja na svijetu. Zato, po našem razumijevanju, ova odluka nema nikakve veze s politikom, ljudskim pravima ili mirom. Ima ime i zove se 'sofisticirani antisemitizam' - navodi se u saopštenju FCJE.

Koalicija Prou Complicitat amb Israel (Okončanje saučesništva sa Izraelom) započela je u januaru kampanju slanjem otvorenog pisma gradonačelnici Barcelone, tražeći od nje da raskine sporazum s Tel Avivom.