Pod sloganom "Nismo same imamo Vas" u srijedu je u Mostaru obilježen Dan roze trake s ciljem podizanja svijesti javnosti o karcinomu dojke - bolesti koja je stvarnost za milone žena i njihovih porodica svaki dan.

Članice Udruženja Novi pogled okupile su se na platou ispred Mepas Malla kako bi informisale javnost o ovoj opakoj bolesti, ukazale na važnost preventivnih pregleda i ranog otkrivanja karcinoma dojke, koji je, naglasile su u 90 posto slučajeva izlječiv.

Predsjednica Udruženja Maja Memić upozorila je na povećanje bolesti karcinoma ne samo u HNK-u nego u cijeloj BiH, regiji i Evropi te naglasila važnost prevencije s obzirom na to da je kod nas još uvriježeno pravilo da se kod ljekara ide samo kada nas nešto boli, ali tada je, kaže, nažalost već kasno.

- Svi mi kao pojedinci i lokalna zajednica možemo zajedno raditi i činiti na smanjenju ove bolesti. Sami moramo voditi brigu o svom zdravlju i redovno se preventivno kontrolisati čime utječemo na smanjenje. Mi od bolesti ne možemo pobjeći, ali ako se ona i dogodi i ako ju ulovimo u onoj početnoj fazi ona je izlječiva i život ostaje - istaknula je Memić.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona Nermin Avdić naveo je kako prema statističkim podacima u HNK, nažalost, dolazi do blagog povećanja oboljelih od karcinoma dojke.

- Karcinom dojke vodeća je bolest kod žena kada su u pitanju maligna oboljenja, ali također i smrtnost kod žena je najveća upravo od ove bolesti - kazao je Avdić i podsjetio kako je iz tog razloga pokrenut Program za rano otkrivanje raka dojke za žene u HNK.

Program se već počeo provoditi u Mostaru i Konjicu gdje je do sada poslato oko 500 poziva ženama za pregled dojki na što se odazvalo njih oko 88 posto.

Avdić je ocijenio kako je riječ o izuzetno dobrom programu koji se temelji na evropskim smjernicama za osiguranje kvaliteta "skrininga" i dijagnostike raka dojke te je pozvao sve žene da se odazovu na poziv jer im je to jedinstvena prilika da obave pregled bez čekanja.

- Program se vodi na taj način da nakon snimanja dva radiologa gledaju isti snimak, a ako se mišljenje ne podudara, onda treći radiolog vrši očitanje snimka. Nakon 20 dana žena će imati pristup internetskoj stranici gdje će vidjeti svoj nalaz, a nakon toga može otići porodičnom ljekaru oko detalja svoga nalaza - kazao je Avdić i naglasio da je karcinom dojke otkriven u početnoj fazi u 90 posto slučajeva izlječiv.

Nakon Mostara i Konjica, s pozivima će se krenuti u Jablanici, a Avdić očekuje da će Program biti pokrenut do kraja godine u svim općinama HNK.

Od karcinoma dojke prije sedam godina oboljela je i Danijela Vojčić (41), članica Udruženja Novi pogled, koja naglašava kako čovjek nije svjestan ničije bolesti dok sam ne dođe u takvu situaciju.

- Jako mi je teško palo kada sam saznala da imam karcinom dojke, prvenstveno zbog djece koja su tada bila mala. Poslije sam shvatila da se može boriti s tom bolešću, i evo ja sam već sedam godina u toj borbi - kazala je Vojčić i istaknula kako u tome ima veliku podršku porodice.

Napomenula je kako svakodnevno priča o toj bolesti te savjetuje žene da vode računa o svom zdravlju i idu na preglede.

Podsjećamo, mjesec oktobar ili ružičasti mjesec u svijetu je prepoznat kao mjesec borbe protiv karcinoma dojke i posvećen je podizanju svijesti javnosti o toj opakoj bolesti, a roza traka postala je njezin simbol te podsjeća na važnost ranog otkrivanja i podrške oboljelima.