open-navfaktor-logo
search
Dobri rezultati
Avdić: Ostvarili smo prve rezultate, hvala građanima što imamo blagi linearan porast oboljelih
Prim dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK izrazio je tokom današnjeg obraćanja Kriznog štaba zahvalnost građanima, jer se, kako je kazao, odlično pridržavaju mjera zabrane, što je rezultiralo dobrim rezultatima.
15.04.2020. u 14:34
get url
text

- Ostvarili smo prve zacrtane ciljeve da linija koju smo željeli da smanjimo, da smo u tom uspjeli, te sad imamo blagi linearni porast broja oboljelih, što nam daje poticaj da nastavimo raditi kako smo i do sada radili. Naši sljedeći ciljevi su da ne smijemo dozvoliti virusu da ulazi u zdravstvene ustanove, da štitimo staračke domove, gdje smo dali zabranu posjeta i pojačanje testiranja. Ta dva segmenta ćemo dovesti u red - poručio je dr. Avdić.

Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNK, na novinarsko pitanje da li ima zaraženih pacijenata s obzirom na oboljele doktore i zdravstvene radnike na Odjelu za ortopediju SKB-a Mostar, kazao je da su svi pacijenti testirani i svi su negativni na koronavirus.

- Obradom podataka otpuštenih pacijenata liječenih na Ortopediji od 15. marta, kod jedne pacijentice operisane 27. marta postoperativno evidentiran porast temperature u naredna četiri dana, što se može povezati s kasnije postavljenom dijagnozom COVID- 19, pod kojom je hospitalizirana na Klinici za infektivne bolesti 10. aprila. Od tri pacijentice koje su bile u istoj sobi s tom pacijenticom, i koje su otpuštene, s obzirom na sumnju na COVID-19, obaviještene su mjerodavne zdravstvene ustanove - kazao je Juka.

Nakon, naknadno obrađenih podataka, može se zaključiti, dodao je, da je infekcija COVID-19 na Ortopediju unesena putem pacijenta.

- Od šest zaraženih zdravstvenih radnika, četiri su asimptomatska, što znači manju vjerovatnoću na dalje širenje. Svi testirani kontakti među zdravstvenim radnicima i ležećim pacijentima su negativni. Što se tiče zaraženih radnika s drugih odjela, nema pozitivnih među izloženim kontaktima - istaknuo je.

Upitan o ustavnosti odluke o ograničenju kretanja van HNK, Juka je kratko citirao izjavu Eugena Ćubele, načelnika Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona da je odluka utemeljena na Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Dodao je i da su postupak HNK slijedili ZHK i RS-u, te se odluka, prema analizama s terena, pokazala učinkovitom i donesenom u ključnom trenutku.

Kada je u pitanju stanje u Čitluku, nema lokalne transmisije, svi slučajevi su vezani za klastere i pod nadzorom su.

- Što se tiče samostana u Miletini nema novih slučajeva, časne sestre su u planu za retestiranje i sve koje budu negativne bit izmještene u zasebne prostorije. U "Majčinom selu" pozitivno je četvero djece i u planu je retestiranje i zaposlenika i štićenika.

Klaster "Ledo" je uredan i upravna zgrada počinje za radom u ponedjeljak. Broj novoregistriranih je u padu i nema registrovanih novih klastera – poručeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.