open-navfaktor-logo
search
Pronađena tek četvrtina
Automafija se konsolidirala: Dok se Katica hvali "kapitalcima", u Sarajevu raste broj ukradenih vozila
U prvih šest mjeseci ove godine u Kantonu Sarajevo ukradena su 64 automobila, potvrđeno je za Faktor iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS).
27.07.2021. u 21:35
get url
text
get url
text

Ovaj podatak govori da je broj krađa vozila u porastu, budući da je, poređenja radi, za šest mjeseci ove godine ukradeno deset vozila više nego za osam mjeseci prošle. Tada su, prema podacima Federalne uprave policije, 54 vlasnika iz Kantona Sarajevo ostala bez svojih ljubimaca na četiri točka.

Najviše vozila ukradeno je u općini Novi Grad - 27, slijedi općina Novo Sarajevo sa 18 prijavljenih slučajeva, na Ilidži je nestalo osam četverotočkaša, u Centru šest, Starom Gradu četiri, te na području koje pokriva Sedma policijska uprava (Vogošća i Ilijaš) jedno vozilo. Na području Trnova i Hadžića nije prijavljen niti jedan slučaj krađe vozila.

Izvor: MUP KS

Od ukupnog broja ukradenih vozila pronađena ih je tek četvrtina, odnosno 16 vozila.

VEZANI TEKST  - U Sarajevu se još uvijek ukrade više vozila nego u cijelom RS-u

Uprava policije MUP-a KS je pronašla devet, Ministrastvo unutrašnjih poslova Republike Srpske tri, a drugi kantonalni MUP-ovi dva, koliko su pronašli i vlasnici ukradenih vozila.

Zanimljiv je i podatak da se u pojedinim dijelovima grada, odnosno određenim ulicama vozila kradu više nego u drugim.

- Posmatrano po lokacijama najviše vozila je ukradeno u ulicama: Kurta Schorka - 6, Grbavička i Olimpijska po pet, Džemala Bijedića četiri, Brčanska tri, a u ulicama Husrefa Redžića, Trg Heroja i Janka Jolovića po dva - kazali su nam iz MUP-a KS.

Podsjetimo, broj krađa vozila u posljednje dvije godine bio je drastično smanjen i stalno je opadao, a nakon što je provedeno nekoliko akcija u kojima je policija zadala težak udarac takozvanoj automafiji.

Situacija je posebno kulminirala nakon ubistva dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šahovića i Davora Vujinovića, kada je sarajevska policija, zbog sumnje da stoje iza tog ubistva, privela na desetke pripadnika automafijaških klanova sa područja Istočnog Sarajeva.

Opravdano se postavlja pitanje da li ovaj trend povećanja krađa vozila, u vrijeme dok nam se ministar unutrašnjih poslova na društvenim mrežama hvali hapšenjem razbojnika "kapitalaca", znači da je automafija konsolidirala svoje redove?

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.