open-navfaktor-logo
search
Požar
Australija zbog požara proglasila vanredno stanje na teritoriji glavnog grada
Vlasti Australije proglasile su na području teritorije glavnog grada (ACT) proglasile vanredno stanje zbog požara koji već nekoliko mjeseci pogađa tu zemlju i koji je izazvao katastrofu epskih razmjera.
31.01.2020. u 09:10
get url
text

Autonomna regija ACT, koju čine glavni australski grad Canberra i njegova periferija, suočen je s jednom od najvećih prijetnji požara, zbog čega su vlasti proglasile vanredno stanje i pozvale stanovništvo na pripravnost za moguću evakuaciju. Premijer ACT-a Andrew Barr kazao je da je borba protiv prijetnje od  šumskog požara trenutno prioritet broj jedan u toj regiji, javlja BBC.

Dnevne temperature u tom dijelu Australije dostižu i 41 stepen Celzija, a pojava vjetrova dodatno povećava prijetnju širenja vatrene stihije. Požar je prije četiri dana zahvatio područje Nacionalnog parka Namadgi i brzo se širi na južnoj periferiji Canberre. To je prvo vanredno stanje u ACT-u još od 2003. godine, a i tada je razlog bio veliki šumski požar.

Veliki požari u Australiji počeli su u septembru 2019. godine i u njemu su život izgubile najmanje 33 osobe. Opožareno je više od 11 miliona hektara površine, a najteže pogođena je australska država Novi Južni Vels.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.