Apelacioni sud u Beogradu je nakon tri i po godine potvrdio optužnicu Tužilaštva za ratne zločine protiv peterice pripadnika Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) za zločin koji je počinjen u mjestu Štrpci, kada je iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar oteto, a kasnije i ubijeno 20 civila nesrpske nacionalnosti, saopćio je Fond za humanitarno pravo, prenosi Anadolu Agency (AA).

-Fond za humanitarno pravo (FHP) zahtijeva od institucija Srbije da ozbiljno i odgovorno pristupe procesuiranju ovog zločina i da, vodeći efikasan postupak, bez daljih odugovlačenja, povrate povjerenje žrtava i javnosti u rad institucija nadležnih za krivično gonjenje ratnih zločina - naveli su u saopćenju.

Pripadnici Višegradske brigade VRS-a, predvođeni haškim osuđenikom Milanom Lukićem, nasilno su zaustavili voz u stanici Štrpci i iz njega izveli 18 putnika Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu neutvrđenog identiteta, koje su potom vojnim kamionom odvezli u prostorije osnovne škole u mjestu Prelovo kod Višegrada.

Nakon što su im oduzeli sve vrijedne stvari i pretukli ih, vezali su ih žicom i odvezli u napuštenu kuću u obližnje selo Mušići, gde su im naredili da legnu, a zatim ih ubili, dodali su iz Fonda.

Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljević je 2003. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je da je učestvovao u ovom zločinu, te je sa Tužilaštvom BiH 2016. godine zaključio sporazum o priznanju krivice, na osnovu kojeg je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Kako su naveli iz Fonda, prvu optužnicu, koja je rezultat regionalne saradnje sa Tužilaštvom BiH, protiv peterice pripadnika Višegradske brigade VRS tužilaštvo je podiglo u martu 2015. godine.

-Od tada pa do danas, Viši sud u Beogradu je čak devet puta odbio da optužnicu potvrdi – šest puta jer tužilaštvo optužnicu nije sastavilo u skladu sa formalnim zahtjevima iz Zakonika o krivičnom postupku, dok je tri puta Viši sud optužnicu vratio na dopunu istrage - dodali su.