open-navfaktor-logo
search
Upozoravaju na katastrofu
Apel iz UKC-a RS-a: Preklinjemo vas poštujte mjere, nećemo izdržati
Dežurno osoblje Covid-odjeljenja Univerzitetskog kliničkog centra RS-a "preklinje i moli" stanovništvo da primijeni maksimalne mjere zaštite od novog virusa korona.  
01.11.2020. u 12:12
get url
text

Kako navode, zdravstveno osoblje svih Covid-odjeljenja na izmaku je snage i ovakav tempo pregleda i prijema pacijenata neće se moći dugo izdržati.

Iz UKC-a RS-a navode da je u proteklih nekoliko dana pregledano više od 1.000 pacijenata, hospitalizovano više od 320 novih, što je pravi stampedo u osmom mjesecu trajanja pandemije. Kažu da je sva energija radnika iscrpljena ili na izmaku.

Također napominju da je rukovodatvo UKC-a RS-a uz pomoć rukovodstva RS-a, donoseći mjere, već spriječilo katastrofalni scenario, ali ukoliko se ovakav trend prijema pacijenata nastavi, ni najbolje opremljene prostorije i najodgovorniji ljudski resursi neće moći spriječiti katastrofu velikih razmjera.

- Zbog toga apelujemo na stanovništvo RS-a da odmah pristupe najvišem stepenu zaštitie od virusa korona, koja podrazumijeva propisanu distancu, nošenje zaštitinih maski, dezinfekciju prostora i higijena ruku kako bi se širenje virusa zaustavilo - naveli su iz UKC-a RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.