open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
ANP deveti put pred državnim ministrima: Test za Šarovića i SDS, hoće li Mektić "iskočiti" i glasati?
Prethodnih osam puta materijal je skidan s dnevnog reda na zahtjev dopredsjedavajućeg i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, koji je već najavio da ni sada neće glasati "za"
08.11.2019. u 07:54
get url
text

Na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koju je predsjedavajući Denis Zvizdić zakazao za 12. novembar naći će se deveti put Nacrt godišnjeg nacionalnog programa (ANP) Bosne i Hercegovine 2018-2019, a predlagač je Komisija za NATO integracijski proces BiH.

Prethodnih osam puta materijal je skidan s dnevnog reda na zahtjev dopredsjedavajućeg i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, koji je već najavio da ni sada neće glasati "za".

Zašto se onda ANP ponovo našao na dnevnom redu, ako je već poznat stav ministara iz SDS-a i PDP-a (Mirko Šarović, Dragan Mektić, Igor Crnadak)?

Prema informacijama do kojih je došao Faktor, radi se o političkom testu za SDS, koji se svim silama trudi nametnuti ponovo kao partner SDA i HDZ-a BiH u formiranju državne izvršne vlasti, a umjesto SNSD-a.  

-Šarovića testiraju i SDA i američka administracija. Silno se nameće kao partner, ali ne bi da glasa za ANP. Očekivano je da kaže kako on neće glasati i da ne glasa "za". Odlično zna da bi usvajanjem ANP-a na sjednici 12. novembra, zajedno sa Mektićem i Crnadkom bio proglašen izdajnikom srpskih interesa, što im nikako ne pogoduje jer idu lokalni izbori, a sa druge strane njegovo deveto po redu "ne" ANP-u znači produžetak političke agonije oko neformiranja Vijeća ministara BiH, ali i njegov ostanak u fotelji državnog ministra. Ima još pet dana do ove sjednice, možda se nešto i dogodi, jer neke informacije govore kako bi možda Dragan Mektić mogao "iskočiti" i glasati za ANP, jer je dovoljan samo jedan glas ministara iz reda srpskog naroda - pojašnjava za Faktor izvor iz Vijeća ministara BiH, naglašavajući kako su još sve opcije otvorene. 

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš nedavno je poručila kako je ANP nužno staviti na dnevni red Vijeća ministara BiH.

-Imajući u vidu aktuelni trenutak u političkom procesu, interese, ciljeve i očekivanja svih naroda u BiH, ne bi se smjelo dopustiti da se rješavanje tehničkog pitanja kao što je usvajanje i prezentiranje ANP-a tretira kao platforma za daljnje unutrašnje nesuglasice. Hrvatski politički predstavnici HDZ-a će nastaviti zalagati se da BiH ispuni strateške vanjskopolitičke ciljeve i pridruži se EU i NATO - poručila je Pendeš.

Za razliku od Pendeš, danas je u Mostaru tokom susreta delegacija SDA i HDZ-a, lider SDA Bakir Izetbegović pred novinarima u Čovićevom prisustvu, kazao da je Čovićev stav kako "ANP nikada nije trebalo vezati za formiranje Vijeća ministara BiH", čime se predsjednik HDZ-a svrstao rame uz rame sa Dodikom, a čime u vodu pada sva njegova dosadašnja priča o nedvojbenoj podršci NATO integracijama. Izetbegović je  kazao da se nada da može doći 12. novembra do rješenja po pitanju slanja ANP-a u Brisel. 

Materijali koji će 12. novembra biti pred državnim ministrima isti su oni, zbog kojih već skoro godinu nije formirana državna vlada.  

Podsjećamo, prije desetak dana specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer obratio se tokom saslušanja pred Potkomitetom za evropsku i regionalnu sigurnosnu saradnju Komiteta za vanjske poslove Senata SAD-a na temu "Uspjesi i nezavršeni posao na Zapadnom Balkanu".

-Trenutno radimo na promoviranju kompromisa koji bi omogućio formiranje Vijeća ministara BiH, ali također da otvorimo put BiH da preda prvi Godišnji nacionalni program (ANP) NATO-u. Izazov je, iskreno, Milorad Dodik i njegov izostanak interesa da se uradi bilo šta što bi omogućilo budućnost BiH u NATO-u. ANP nije odluka o članstvu u NATO-u već je prilika za BiH da se angažira na reformiranju i jačanju odbrambenog i sigurnosnog sektora – izjavio je Palmer.

VEZANI TEKSTIzetbegović: Nije dovoljno da Palmer označi Dodika glavnim kočničarom, potreban snažniji angažman Amerike

VEZANI TEKST- Šta je famozni ANP oko kojeg se u BiH podigla prašina

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.