Njemački list "Welt" objavio je da je kancelarka Angela Merkel žžestoko napadnuta sinoć na sastanku čelnika Evropske narodne partije (EPP) u Briselu, uoči početka samita EU-a, i da je "izolovana".

Agencija Ansa prenosi da njemački "Welt", pozivajući se na neimenovani izvor, piše da je više lidera EPP-a, među kojima i bugarski premijer Bojko Borisov, optužilo Merkel da nedovoljno poštuje interese EPP-a, kao i da na samitu G20 u japanskom gradu Osaki nije učinila dovoljno za Manfreda Webera.

Njemački konzervativac je važio za glavnog kandidata za predsjednika Evropske komisije, ali je nakon Osake u prvi plan isplivao holandski socijaldemokrata Frans Timmermans. Politico.eu izvijestio je o "pobuni" u EPP-u protiv prijedloga da Frans Timmermans postane novi predsjednik Evropske komisije, a sve to uoči vanrednog samita EU-a čiji je početak sinoć kasnio upravo zbog dužeg trajanja sastanka lidera EPP-a.

Politico navodi da sporazum sa dvodnevnog samita G20, u Osaki, sada izgleda "poput slijepe ulice".

Navodi se i da su lideri EU-a koji su stizali na samit sinoć ukazivali na to da je u EPP-u, kojoj pripadaju i predstavnici Kršćanske-demokratske unije na čijem je čelu donedavno bila Angela Merkel, došlo do pobune te da je Merkel prva izašla sa sastanka lidera EPP-a.

Prema izjavi koju je generalni sekretar njemačkih demokršćana Paul Ziemiak dao javnom servisu ARD, on izgleda da nije spreman da se odrekne Manfreda Webera kao vodećeg kandidata za predsjednika Evropske komisije.

-On ima najveći blok iza sebe... Zbog toga Manfred Weber treba da postane predsjednik Evropske komisije. Bilo šta drugo bilo bi nezamislivo - kazao je Ziemiak.

Dogovor o izboru novih čelnika u EU sinoć nije postignut, a spominje se kako će novi samit biti održan 15. jula.