Njemačka kancelarka Angela Merkel izgledala je nestabilno i primjetno je drhtala u utorak dok je pozdravljala ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Berlinu.

Merkel je stajala  sa Zelenskim dok je vojni orkestar svirao himne dvije zemlje pred zgradom kancelarijata, po veoma toplom vremenu, a kompletno tijelo kancelarke vidno je drhatlo i stiskala je usne dok je pokušala da kontrolira situaciju.

Nakon intoniranja himni, Merkel je, međutim, izgledala bolje i ušetala je crvenim tepihom sa Zelenskim u zgradu, salutirajući pred vojnim orkestrom.

Otprilike sat vremena nakon sastanka, Merkel je izjavila novinarima na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Zelenskim da su njih dvoje razgovarali o bilateralnim pitanjima i o mirovnom procesu iz Minska. Merkel se bila isključivo usmjerila na teme razgovora sa Zelenskim, koji je u prvoj posjeti njemačkoj prijestonici u svojstvu ukrajinskog predsjednika.

Merkel narednog mjeseca navršva 65. godina. Nepoznato je da li kancelarka ima bilo kakvih zdravstvenih problema, prenosi Associated Press.

Kasnije je Angela Merkel izjavila da se osjećala bolje nakon što je popila nekoliko čaša vode.  

Merkel se glasno nasmijala kada su je novinari upitali o njenom stanju tokom ceremonije prijema Zelenskog na crvenom tepihu, otprilike sat vremena ranije. 

- Otada sam popila barem tri čaše vode, koje su mi očigledno bile potrebne, i sada se osjećam dobro - kazala je njemačka čelnica, prenosi Associated Press.