U ponedjeljak je crnogorski predsjednik vlade Duško Marković najavio da će Crna Gora otvoriti granice sa zemljama u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100 hiljada stanovnika, a na listi su se našle Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija i Grčka.

Mediji u Podgorici prenijeli su pisanje provladinih portala u Srbiji, koji su odluku crnogorske vlade predstavili kao napad na Srbiju, a Crnu Goru su optužili da je fašistička i rasistička zemlja te su kao glavnoga krivca za neotvaranje granice sa Srbijom označili predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.  

Podgorički portal CDM izdvojio je pojedine naslove srpskih medija. "Milovi fašisti dopustili ulaz u Crnu Goru svima osim Srbima iz Srbije i Republike Srpske" naslov je u tabloidu Informer, dok Kurir objavljuje tekst s naslovom "Maske konačno pale: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbe". Stanoviti portal Republika tekst je naslovio "Milo rasist i srbomrzac: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbiju".

Istovremeno, većina crnogorskih medija prenosi i izjavu srbijanske predsjednice vlade Ane Brnabić, koja je za Pink ocijenila kako su srbijanski građani sada mogli vidjeti da su u Crnoj Gori nepoželjni.

- Ovakav odnos crnogorskog predsjednika vlade poslao je jasnu poruku građanima. Zamolila bih da građani što duže i u većem broju ostaju u našoj Srbiji i da ako negdje moraju otići ne idu tamo gdje su građani Srbije nepoželjni - saopćila je Brnabić ističući da vlada te zemlje neće uvoditi recipročne mjere prema građanima Crne Gore, ali će spriječiti "još snažnije i još oštrije ulazak crnogorskih kriminalaca i mafijaških klanova iz Crne Gore, koji su desetljećima ubijali po Srbiji i terorizirali naše građane".

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić za Blic je ustvrdio kako je potez crnogorskih vlasti da zatvore granicu za državljane Srbije "smiješan i besmislen čin" te ocijenio kako Crna Gora tim potezom štetu nanosi sama sebi. Dačić je upitao koje će onda turiste imati te dodao kako je crnogorska vlast ovom odlukom poslala poruku gdje trebaju ići srbijanski građani kao turisti i gdje će ostaviti svoje novce.

Crnogorski predsjednik vlade Duško Marković najavio je u ponedjeljak, nakon što je u nedjelju Crna Gora postala prva korona-free država u Evropi, da će zemlja za određene države otvoriti granice 1. juna te da će sljedeće sedmice početi s radom vrtići i igraonice, a bit će dopuštene i svadbe, krštenja te ograničen broj publike na sportskim događajima.

Crnogorske zdravstvene vlasti najavile su da će proglasiti kraj epidemije na teritoriju Crne Gore nakon što u toj zemlji 28 dana ne bude novih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, što bi se moglo dogoditi 2. juna.

Crna Gora i Srbija pogoršale su međusobne odnose nakon što je crnogorska skupština potkraj 2019. izglasala Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji regulira vlasništvo nad imovinama vjerskih zajednica. Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i službeni Beograd tvrde da je zakon usmjeren isključivo protiv te vjerske organizacija i da joj država želi "oteti crkve i manastire". Najviši srbijanski dužnosnici javno su tada poduprli proteste koje je SPC organizirao u Crnoj Gori, dok je početkom januara tokom protesta ispred crnogorske ambasade u Beogradu došlo do pokušaja paljenja zastave Crne Gore.

Tada su i Crna Gora i Srbija na razgovor u MVP pozvali ambasadore u Podgorici i Beogradu, koji su odbili primiti protestne note. Diplomatske tenzije između Podgorice i Beograda privremeno su utihnule nakon što je zbog epidemije koronavirusa SPC u Crnoj Gori zaustavio proteste.

Kako ni državljani BiH još neće moći u Crnu Goru oglasio se i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On "odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji".

- Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje da se neka politička pitanja riješe unutar same Crne Gore - rekao je Dodik za televiziju Pink.

Crna Gora ovom odlukom pokazuje, tvrdi Dodik, "negativan odnos prema srpskoj zajednici i SPC-u, što može da govori samo o panici te vlasti, tog režima koji kalkuliše da mu se zatvaranjem granice olakšava rješavanje tog problema".