WASHINGTON

Američki senat usvojio zakon koji blokira prodaju oružja Saudijskoj Arabiji

Objavljeno: 20.06.2019. u 19:17

Nacrt zakona, koji je usvojen s 53 glasa, dok je protiv bilo 45 članova Senata, predstavlja prvu od 22 rezolucije čiji je cilj blokiranje prodaje oružja Bliskom istoku

FOTO: Voice of America

Američki senat donio je zakon o blokadi prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, koju je planirala administracija Donalda Trumpa, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacrt zakona, koji je usvojen s 53 glasa, dok je protiv bilo 45 članova Senata, predstavlja prvu od 22 rezolucije čiji je cilj blokiranje prodaje oružja Bliskom istoku.

Glasanje je prvo u nizu od tri uzastopna glasanja i potencijalno bi moglo blokirati prodaju milijardi dolara vrijednog oružja zvaničnom Rijadu.

Demokrate i republikanci udružili su snage u svom gnjevu prema Trumpovoj administraciji zbog proglašenja vanrednog stanja oko krize s Iranom kako bi zaobišao Kongres i tako odobrio prodaju oružja Saudijskoj Arabiji.

U Kongresu također postoji gnjev među zastupnicima iz obje stranke zbog podrške Trumpove administracije Saudijskoj Arabiji uprkos pritisku zakonodavaca da sankcioniraju tu zemlju zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije