open-navfaktor-logo
search
Ključ misterije
Američki obavještajci imaju tajne podatke iz Kine o porijeklu korone?
Američke obavještajne službe u posjedu su velike količine genetskih podataka koji bi mogli biti ključ misterije o porijeklu koronavirusa, saznaje ekskluzivno CNN.
06.08.2021. u 09:11
get url
text
Korona, ilustracija
Korona, ilustracija

Službe sada detaljno pregledavaju te podatke, ali prvo ih moraju dešifrirati.

Taj ogromni katalog informacija sadrži genetske podatke dobijene iz uzoraka virusa koje su proučavali u laboratoriju u kineskom Wuhanu, gradu iz kojeg se koronavirus krenuo širiti svijetom, potvrdilo je CNN-u više izvora. Dio američkih dužnosnika vjeruje da je koronavirus krenuo upravo iz te laboratorije.

Još je nejasno kako su američki obavještajci došli do tih podataka, ali CNN navodi kako su računari putem kojih se takve baze podataka stvaraju i procesiraju obično spojena na servere bazirane na cloud tehnologiji, što aludira na mogućnost da su možda hakirana.

Prevođenje velike količine sirovih podataka u korisne informacije, je samo dio napora obavještajne zajednice da otkrije porijeklo korone. Tu je i čitav niz drugih izazova. Obavještajcima za takav posao ne trebaju samo naučnici koji su dovoljno vješti da mogu interpretirati kompleksne podatke o sekvenciranju genetskog materijala virusa, oni uz to moraju poznavati i mandarinski jezik, obzirom da su podaci na kineskom jeziku i koriste specifičan vokabular.

CNN podsjeća kako su si američki dužnosnici zadali rok od 90 dana da otkriju porijeklo koronavirusa. Nadaju se da će pregled informacija iz Kine pomoći pri odgovoru na ključno pitanja: kako je virus skočio sa životinje na čovjeka?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.