- Augusto Pinochet, Slobodan Milošević, Hissene Habre? Ne mislim da je iko od njih mislio da će se ikada naći na vlastitom suđenju, no svi su bili optuženi. Ovdje trebamo igrati dugu utakmicu, nikad se ne zna kako će se situacija promijeniti - kazala je i dodala:

- I sve dok ste prikupili dokaze, izradili dosjee o odgovornim pojedincima, možete biti spremni sve dok sud negdje u svijetu iznenada ne bude u stanju potvrditi nadležnost, a onda će se tužitelji pokrenuti.

Pojasnila je kako su vidjeli satelitske snimke i druge slike neke čak snimljene i običnim kamerama za nadzor u dvorištima na kojima se vide tijela, rukama vezanim iza leđa.

- To je jasan dokaz ili mučenja ili ubistva po kratkom postupku. Tu su i napadi na pozorište, željezničku stanicu, obične konvoje civila, ljude koji samo idu na posao - zaključila je Van Schaack za Sky News

Ambasadorica Van Schaack ukazala je da zločini mogu biti povezani i da su povučene linije koje pokazuju da postoje razumni razlozi za vjerovanje da je Putin, putem svoga autoriteta, odgovoran za te zločine.

- Moramo povezati zločine koje vidimo na terenu, za koje imamo vrlo jasne digitalne dokaze, s onima na položaju komande i kontrole. Dakle, idite gore po lancu komandovanja, ko je naredio ta krivična djela? Ko je dopustio da budu počinjena - govori Van Schark.