open-navfaktor-logo
search
Uzgojeno iz ćelija
Američka agencija za hranu i lijekove po prvi put odobrila prodaju mesa iz laboratorija
Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) po prvi put odobrila je mesni proizvod uzgojen iz životinjskih ćelija za prehranu ljudi, objavila je FDA.
17.11.2022. u 18:25
get url
text

UPSIDE Foods, kompanija koja proizvodi ćelijsko uzgojenu piletinu prikupljanjem ćelija iz živih životinja i korištenjem ćelija za uzgoj mesa u spremnicima od nehrđajućeg čelika, moći će plasirati svoje proizvode na tržište nakon što ih pregleda Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA), stoji u saopćenju FDA, piše Reuters.

- Svijet doživljava prehrambenu revoluciju i FDA je predana podršci inovacija u opskrbi hranom - rekli su povjerenik FDA Robert M. Califf i Susan Mayne, direktorica Centra za sigurnost hrane i primijenjenu prehranu pri FDA.

FDA je u dokumentima objavljenim u srijedu izjavila da je pregledala podatke kompaniji i da nema daljih pitanja o zaključku kompanije da je njen proizvod siguran za prehranu ljudi.

- Oduševljeni smo objavom FDA - rekao je David Kay, UPSIDE-ov direktor komunikacija, u e-poruci i dodao:

- Ovaj historijski korak otvara put našem putu do tržišta.

Pregled tehnički nije odobrenje i odnosi se samo na UPSIDE proizvode, iako je agencija spremna sarađivati s drugim kompanijama koje razvijaju hranu za uzgoj životinjskih ćelija, kazali su iz FDA.

USDA i FDA zajedno reguliraju meso uzgojeno u ćelijama prema sporazumu iz 2019. između dviju agencija.

USDA će nadzirati obradu i označavanje mesnih proizvoda uzgojenih u ćelijama.

Potražnja za alternativama uzgojenom mesu porasla je zajedno sa sviješću o visokim emisijama stakleničkih plinova uzgojem stoke.

Kultivirana piletina poslužena je sudionicima ovogodišnje klimatske konferencije COP27 u Egiptu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.