VEZANI TEKST - Parlamentarci s ambasadorima Kvinte o donošenju Zakona o zabrani negiranja genocida i ukidanju "Inzkovog zakona"

 

Početkom ovog mjeseca visoki predstavnik Christian Schmidt u pismu parlamentarcima BiH poručio je:

-  Bit ću spreman da ukinem postojeći zakon kada na snagu stupi novi zakon usklađen s evropskim i međunarodnim standardima koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH - napisao je Schmidt.

Međutim, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik insistira na drugačijem redoslijedu poteza.  

On je poručio da se prvo poništi Inzkov zakon, i tek onda će predstavnici Republike Srpske pregovarati o novom tekstu. Prema njegovim riječima, pokušaji da se ubaci "Jasenovac sa Srebrenicom" u novi zakon je "podvala muslimana u Sarajevu". 

Ukratko, bude li prvo Inzkov zakon poništen, onaj koji bi eventualno bio usvojen u Parlamentu BiH ne bi tretirao haške i presude domaćih sudova za genocid u Srebrenici, već bi se stvari generalizirale, u skladu sa Dodikovim željama. Potcrtavamo, ukoliko bi novi, a za što su šanse minimalne, bio usvojen.

Prema informacijama Faktora, na sastanku sa predstavnicima i ambasadorima zemalja članica Kvinte pokušavali su se napraviti komprimisi, sve kako bi se udovoljilo Dodiku i njegovim zahtjevima, što bi ga prema njihovim računicama vratilo u institucije Bosne i Hercegovine.

Predstavnici i ambasadori zemalja članica Kvinte traže da se novi zakon usvoji u Parlamentu BiH, i to uz određene izmjene teksta Inzkovog zakona.

Naš izvor kaže kako Dodikov cilj, a što se dalo vidjeti i iz izjava zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Nebojše Radmanovića, jeste da se upravo kroz ovaj zakon dokaže kako visoki predstavnik, odnosno OHR više ne treba Bosni i Hercegovini, a ako i jeste tu da samo statira i povremeno izražava "zabrinutost" kako je to Schmidtov prethodnik Inzko radio godinama.

Ono što je zabrinjavajuće, jeste da su predstavnici i ambasadori zemalja članica Kvinte prihvatili tempo koji nameće lider SNSD-a. Ukoliko mu se zaista udovolji na Inzkovom zakonu, onda će to biti još jedna njegova pobjeda u kojoj nije na dobitku samo sa poništavanjem zakona, već dodatnim kompromitiranjem visokog predstavnika.

VEZANI TEKST - Šta je pozadina i cilj: Čović i Dodik nisu samo protiv zabrane negiranje genocida u Srebrenici, već i holokausta

 

Sada se vrši pritisak od određenih diplomatskih krugova na probosanske stranke, a najviše na SDA koja je u državnoj vlasti, da pristane na ovaj "truhli" kompromis, koji ide isključivo u prilog lideru SNSD-a.

Jer dođe li zaista do ovakvog razvoja situacije, novi zakon, ako naravno bude uopće više ikada usvojen, neće sadržavati sve ono što je u Inzkovom, a što je i sam Dodik već najavio.

Izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Inzko ne prihvataju politički predstavnici iz Republike Srpske, a u Domu naroda BiH krajem novembra, delegati iz HDZ-a BiH i SNSD-a usvojili su zaključak kojim su tražili povlačenje Inzkovog zakona. Tekst zaključaka nalazi se na usaglašavanju i predstoji drugi krug glasanja.

Ambasadori i predstavnici država Kvinte pozvali su na što skorije formiranje radne grupe u Parlamentu BiH, koja bi se bavila izradom prijedloga zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, ali i pitanjem izrade prijedloga zakona o državnoj imovini. Također su pozvali na otvaranje "konstruktivnog dijaloga unutar institucija BiH, te ponudili podršku i pomoć država članica Kvinte i EU-a u traženju kompromisa i konsenzusa oko spomenutih otvorenih pitanja".