open-navfaktor-logo
search
CIES uradio analizu
Amar Dedić je budućnost svjetskog fudbala, evo i dokaza
Amar Dedić, fudbalski A reprezentativac Bosne i Hercegovine, budućnost je evropskog i svjetskog fudbala.
26.12.2022. u 13:17
get url
text

Potvrđuje to i detaljna analiza koju je uradio Međunarodni fudbalski institut (CIES). U njihovom istraživanju u svjetskim ligama, izdvojeno je 200 najboljih mladih fudbalera (rođeni 1. januara 2002. godine), odnosno 200 najvećih potencijala, a među njima je i naš Dedić.

CIES je igrače rasporedio u 20 grupa u koje je izdvojio po deset najvećih potencijala po pozicijama. Tako je Dedić na prvom mjestu najvećih potencijala u grupi "desnih bekova koji igraju u oba pravca - ofanziva i defanziva".

Zmaj je procijenjen na 6,6 miliona eura, a u leđa mu gledaju Joe Scally iz Borussie M'gladbach (16,2 miliona eura), Yan Couto (Girona, 11,4 miliona eura)...

CIES je za analizu koristio veliki broj statističkih parametara - zračni i dueli na zemlji, oduzete lopte, postavljanje na terenu, dodavanja, ubačaji, kreiranje šansi, golovi, asistencije...

Među 200 igrača je mnogo i onih koji su već svjetske zvijezde, a zanimljivo je vidjeti i cijene koje su "postavljene" pored njih. Jude Bellingham (Borussia Dortmund) "košta" 211,3 miliona eura, Pedri Gonzalez (Barcelona) je procijenjen na 159,8 miliona, Pablo Gavi (Barcelona) na 159,8 miliona, a Jamal Musiala (Bayern) 158,4 miliona eura.

Kada su defanzivci u pitanju daleko najveću cijenu je postigao Joško Gvardiol (122,4 miliona eura). Ujedno, on "zatvara" listu fudbalera koji su skuplji od 100 miliona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.