Potvrđuje to i detaljna analiza koju je uradio Međunarodni fudbalski institut (CIES). U njihovom istraživanju u svjetskim ligama, izdvojeno je 200 najboljih mladih fudbalera (rođeni 1. januara 2002. godine), odnosno 200 najvećih potencijala, a među njima je i naš Dedić.

CIES je igrače rasporedio u 20 grupa u koje je izdvojio po deset najvećih potencijala po pozicijama. Tako je Dedić na prvom mjestu najvećih potencijala u grupi "desnih bekova koji igraju u oba pravca - ofanziva i defanziva".

Zmaj je procijenjen na 6,6 miliona eura, a u leđa mu gledaju Joe Scally iz Borussie M'gladbach (16,2 miliona eura), Yan Couto (Girona, 11,4 miliona eura)...

CIES je za analizu koristio veliki broj statističkih parametara - zračni i dueli na zemlji, oduzete lopte, postavljanje na terenu, dodavanja, ubačaji, kreiranje šansi, golovi, asistencije...

Među 200 igrača je mnogo i onih koji su već svjetske zvijezde, a zanimljivo je vidjeti i cijene koje su "postavljene" pored njih. Jude Bellingham (Borussia Dortmund) "košta" 211,3 miliona eura, Pedri Gonzalez (Barcelona) je procijenjen na 159,8 miliona, Pablo Gavi (Barcelona) na 159,8 miliona, a Jamal Musiala (Bayern) 158,4 miliona eura.

Kada su defanzivci u pitanju daleko najveću cijenu je postigao Joško Gvardiol (122,4 miliona eura). Ujedno, on "zatvara" listu fudbalera koji su skuplji od 100 miliona.