open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Alternativa antidepresivima: UKC RS-a uvodi novu metodu magnetne stimulacije za liječenje depresije
Univerzitetko-klinički centar RS-a u Banjoj Luci najavio je uvođenje nove procedure u liječenju pacijenata oboljelih od depresije - transkranijalnu magnetnu stimulaciju (TMS).
17.05.2022. u 13:48
get url
text

Objasnili su da TMS predstavlja jedinstvenu metodu primjene pulsnih magnetnih polja u terapijske svrhe, sa intenzitetom sličnim onima koja se koriste u magnetnoj rezonanci.

Nakon dva kruga online edukacije, sutra će u UKC-u RS-a biti organizovana završna edukacija pod mentorstvom i supervizijom specijaliste za aplikaciju transkranijalne magnetske stimulacije Matijasa Kienlea iz Danske, nakon koje počinje primjena ove procedure u banjalučkom centru.

Navedeno je da je metodu zvanično odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), kao i evropske agencije.

- Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je sredinom 2020. godine TMS za tretman opsesivno-kompulsivnog poremećaja, a zahvaljujući kreiranju nove sonde pomoću koje se postiže duboka magnetna stimulacija. TMS je alternativa antidepresivima, neinvazivna je, ne zahtijeva anesteziju, izostaju uobičajeni nusefekti antidepresiva, ne utiče na kognitivno funkcionisanje, pacijenti nastavljaju sa dnevnim aktivnostima odmah poslije tretmana – objasnili su u UKC-u RS-a.

Istaknuto je da su neželjeni efekti skoro zanemarljivi, a da je moguća pojava blage nelagodnosti, glavobolje ili mučnine nakon tretmana, koji spontano prolaze poslije nekoliko sati.

Metoda se koristi sama za sebe ili u kombinaciji sa farmakoterapijom ili psihoterapijom u zavisnosti od preporuke psihijatra.

- Najveći uspjesi postignuti su u liječenju depresivnih poremećaja, ali i opsesivno – kompulsivnih poremećaja, PTSP- i neuroloških oboljenja poput slabosti ili govornih poremećaja koji nastaju kao posljedica moždanog udara, osećaja "ukočenosti" ekstremiteta, npr. kod multiple skleroze, pojedinih simptoma Parkinsonove bolesti, prevencije migrenskih napada i tretmana hroničnih bolnih stanja – saopšteno je iz UKC-a RS-a.

Predviđa se da će u budućnosti metoda biti korisna i u liječenju bolesti zavisnosti, a sproveden je i niz istraživanja koja nagovještavaju mogućnost tretmana početnih oblika oštećenja funkcije pamćenja kod starijih osoba, kao i pojedinačnih simptoma kod djece sa poremećajima iz spektra autizma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.