Iz budžeta Općine svake godine se izdvajaju sredstva za sanaciju i hitne popravke krovova i fasada na objektima kolektivnog stanovanja, a u proteklim godinama sanirano je 86 krovova i 25 fasada, od kojih su neke zbog ratnih oštećenja sanirane u potpunosti poput "Pancirke" na Dobrinji i zgrade u ulici Senada Mandića Dende, na Saraj-Polju.

Ove godine je sanirano devet krovova, a obnovljena je i fasada stambene zgrade u ulici Gandijeva na Dobrinji. Ukupna vrijednost izvedenih radova je oko 170.000 maraka.

- Sanacija je izvršena na ravnim krovovima, a imali smo priliku pogledati i neke od stanova u kojima je situacija bila zaista teška. Stanari nisu mogli održavati svoje stanove zbog prokišnjavanja. Sada je izvršena temeljita rekonstrukcija svih krovova, i ovo je naš mali doprinos upraviteljima u onim poslovima koje oni samostalno ne mogu raditi, naraočito tamo gdje su u pitanju bila ratna oštećenja. Imali smo priliku uvjeriti se da je sada u pitanju sasvim drugo stanje i drago nam je da je izvođač radove završio prije zimskog perioda i velikih padavina, što će omogućiti da ovu zimu značajan broj naših stanovnika dočeka u boljim uslovima za život - kazao je načelnik Efendić.

Suad Mekić, predstavnik stanara zgrade u ulici Trg nezavisnosti rekao je da je krov zgrade od perioda rata bio polovično urađen i vremenom je počeo da prokišnjava.

- Kod komšinice Aide Mušić zbog prokišnjavanja situacija je bila opasna po život, plafoni i zidovi stana još uvijek su mokri, ali važno je da krov više ne prokišnjava, tako da se sada može uraditi sanacija zidova - kazao je Mekić.

Predstavnik stanara u ulici Trg ZAVNOBiH-a Samir Hastor naveo je da je prije sanacije krova postojao problem sa nagomilanim smećem na krovu zgrade, koji je prokišnjavao, te da su se stanari organizovali, uklonili ga, a zatim je Sarajevostan koji upravlja zgradom sanirao kritičnu polovinu krova. Međutim, nakon što je jedan dio krova urađen, pojavio se problem i na drugom dijelu.

- U strahu zbog ugroženih električnih instalacija potražili smo pomoć od Općine i ovo je prvi put od izgradnje zgrade da je krov u potpunosti saniran - kazao je Hastor.

Ovogodišnjim programom sanacije su obuhvaćeni i krovovi u ulicama: Omera Hajama broj 1, Trg zlatnih ljiljana broj 21, Akifa Šeremeta broj 13, Gradačačka broj 104, Vladimira Nazora broj 8, i Rudija Alvadžara broj 9, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.