open-navfaktor-logo
search
Skupština i Vlada USK
Alibabić poručila A-SDA, SDP-u, NiP-u i NB-u: Zapošljavate svoje, izvlačite novac, ko dirne premijera, on je leden!
Vildana Alibabić, zastupnica Naše stranke u Skupštini Unsko-sanskog kantona, oglasila se saopćenjem za javnost u kojem iznosi svoje viđenje rada Vlade i Skupštine USK. Alibabić je podržavala aktualnu Vladu na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem, ali već odavno ta vlada nema njenu podršku. 
25.01.2021. u 10:28
get url
text

Kantonalna skupština u toku ovog mandata održala je tek 15 redovnih sjednica. Uzrok tome je što skupštinska većina praktično više ne postoji. 

Alibabić u svom saopćenju navodi: 

VEZANI TEKST - Vladajuća većina u USK nije se pojavila na sjednici koju su sazvali, Ružnićeva vlada nema podršku

- Nepostojeća većina u Skupštini USK (A-SDA, SDP, NiP i NB) koja je toliko zabrinuta za narod, a niko drugi nije, objavila je u petak saopćenje za javnost, gdje kažu, citiram: "...da su Pomak i Naša stranka bili dio većine i da su njihovi zahtjevi bili megalomanski u odnosu na druge klubove...", kažu još da nemamo pravo na prozivke i da damo istinito tumačenje blokade Skupštine nakon što smo (kao) ostvarili sve svoje ciljeve.

Pa kad bolje razmislim, naši zahtjevi za vas i jesu bili megalomanski jer onome kome politika završava kad se podjele institucije, poredaju upravni odbori i direktori sa zadatkom da zapošljavaju vaše birače i rodbinu, naši zahtjevi su premegalomanski.

Da podsjetim javnost, evo zahtjeva zbog kojih je Naša stranka podržala formiranje Vlade USK, tražili smo da se:

1. 10 posto Budžeta USK izdvaja za razvoj, i to isključivo za proizvodne djelatnosti, poljoprivredu, start-up programe, sufinansiranje projekata, Zakon o poticanju ulaganja.

VEZANI TEKST - Debakl vladajuće većine u USK: Ne mogu usvojiti ni dnevni red

2. Donesu Planovi integriteta u svim institucijama i da zvaničnici podnose izvještaje o borbi protiv korupcije.

3. Usvoji Zakon o porijeklu imovine.

4. Objedine javne nabavke svih kantonalnih institucija.

5. Pokrene reforma obrazovnog sistema.

6. Smanje privilegije, plaće i naknade u organima vlasti USK, odnosno izmjeni taj Zakon.

Od svih ovih zahtjeva dobili smo izmasakriran Zakon o porijeklu imovine, donekle su urađeni planovi integriteta, start-up u poljoprivredi išao je jednu godinu, a slijedeću ste i njega izmasakrirali. U obrazovanju su pokrenute analize stanja u 2019., i šta je dalje urađeno,... poslala sam vam četiri-pet inicijativa za smanjenje primanja, vi ste me ismijali...

Na Skupštini dajete izjave da treba ukinuti primanja onima koji neće da glasaju za dnevni red, pa i tu sam vam inicijativu poslala i evo pozivam vas odmah i sad, sazovite Skupštinu, jedna tačka dnevnog reda, ukidanje ili bar smanjenje paušala i primanja zvaničnika i imate moj glas, bez ikakvih problema, vas 15, ja šesnaesta!

Niste ispunili naše zahtjeve i ne muljajte, molim vas, eno ih gore, pišu... Ali zato jeste, stotine "vaših" nazapošljavali. U ZZO nema slobodnog ćoška od vaše djece, pa sad treba kupovati veću zgradu. Direkcija cesta postala vam je bankomat, tu ste htjeli oteti skoro pet miliona KM. Akcijom Tužilaštva USK ometeni ste privremeno, ali ne odustajete i smišljate nove načine za izvlačenje novca. Doveli ste Kasu Mulalića da vas "savjetuje", pa evo vidim na sve strane nova radna mjesta.

To što se krijete iza migranske krize i Covida, ne pije vode kod ljudi koji misle svojom glavom. Odlično manipulirate sa mišljenjem javnog mijenja, i koristite migrantsku situaciju da premijera proglasite narodnim herojem, i sad ko dirne premijera (Mustafa Ružnić, op. a.), on je leden!

"Učinak" vašeg rada je najmanji broj zasjedanja Skupštine i broj usvojenih zakona u Federaciji. Po svim ekonomskim parametrima i dalje smo najlošiji kanton u FBiH, samo su Livanjski i Posavski lošiji. Sredstva koja su došla iz Federacije za pomoć privredi raspoređena su na tekuće obaveze, pa će dugoročno najlošiji parametar nesposobnosti biti činjenica da u privredu skoro ništa nije uloženo da se ona spasi, a oslabljena krizom pandemije privreda je očekivala podršku. Bez ikakvog opravdanog razloga poništeni su javni pozivi za ono malo para za subvencioniranje privrede, i poljoprivrede. Samo od oktobra do oktobra 19/20. broj zaposlenih je pao za 3.152, to je skoro za 10 posto.

VEZANI TEKST - Klub SDA u Skupštini USK: Podrška vladajućim se osigurava od sjednice do sjednice, cijenu plaćaju građani

Još jedan od razloga zbog kojeg cijenim da je politički suludo biti blizu "vas" je činjenica da ogroman broj članova "vaše većine", zastupnici, savjetnici imaju zvanično pokrenute krivične predmete za tešku korupciju i zloupotrebe, a vi na to sve žmirite, i nikada se od toga javno niste ogradili. Vi niste, ja jesam, i činit ću to u svakoj prilici, ne zbog bilo kakve lojalnosti većinama, nego zbog odgovornosti pred građanima koji su od nas sviju puno više očekivali. Sad svoju nesposobnost prebacujete na Vildanu i Zikriju, pa vi vodite Vladu USK, vas 15.

Eto stvarnih razloga zašto tražim da se povučete.

Pozvali ste me u vašem saopćenju, citiram: "...pozivamo istu da razmisli da li ima još kakvih ličnih zahtjeva da joj riješi ova skupštinska većina i Vlada Kantona ..."

Imam ličnih zahtjeva, a oni su da se maknete, jer je očigledno da ste prevršili svaku mjeru. Kad se samo sjetim da ste i u Srebrenici dilali biračke odbore sa SNSD-om i dugim fiktivnim strankama iz RS-a, to je bio vaš kraj, samo toga niste svjesni, ali bit ćete...

Hoćete još?

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.