- Većina u Skupštini i podrška vladajućim strankama se osigurava od sjednice do sjednice, od tačke do tačke, od aranžmana do aranžmana. Cijenu te podrške najskuplje plaćaju građani našeg kantona, kako budžetski korisnici, tako i privrednici, poljoprivrednici i zaposlenici u zdravstvu koji uprkos teškim uvjetima u kojim rade proteklih osam mjeseci nisu dobili ni minimalnu stimulaciju - navode u saopćenju.

Zastupnici SDA su, kako dodaju, u više navrata na sjednici upozorili da vlast ne treba skrivati probleme koje ima i da s ciljem stabiliziranja političke situacije na Unsko-sanskom kantonu treba poduzeti korake koji će dovesti do stabilne vlasti koja će imati kontinuitet u radu i odgovoriti na teške izazove pred kojima se nalazimo.

- Pored toga, upozorili smo na sporost u obradi zahtjeva za novčane podrške u poljoprivredi, po budžet štetno zakupljivanje privatnih objekata za smještaj ministarstava, agencija i ureda, potpisane kolektivne ugovore za koje je Ministarstvo finansija dalo negativno mišljenje, tražili informaciju o utrošku 24 miliona KM uplaćena od Vlade FBiH, problematizirali dozvole za transport migranata i poseban naglasak stavili na nerad Skupštine u 2020. godini - saopćili su.

Klub SDA se uprkos svemu navedenom, ističu, ponaša konstruktivno i odgovorno, podržava sve što je u interesu građana Kantona, ali uskraćuje podršku kadrovskim rješenjima kod kojih je jasno da ne postoji parlamentarna većina.

- Činjenica da je Skupština Unsko-sanskog kantona ušla u drugu godinu bez predsjedavajućeg to najbolje potvrđuje. Na posljednjoj sjednici vladajuće stranke nisu imale ni dovoljno ruku da imenuju Upravni odbor Univerziteta u Bihaću, za što su odgovornost bezuspješno pokušali prebaciti na SDA - dodaju.

SDA će, poručuju, nastaviti koristiti svoje kapacitete da ukazuje na brojne greške nepotpune, neozbiljne i netransparentne krajiške vlasti, podržat će ono što će doprinijeti funkcionalnosti institucija, ali neće biti pokriće za neuspjehe kojih je svakim danom sve više.