Iz bolnice "Charite" u Berlinu saopćeno je u srijedu da se nakon 32 dana Navalnyjevo stanje "popravilo dovoljno da bude otpušten iz akutne stacionarne njege". Iz bolnice su potvrdili da je Navalny otpušten u utorak.

Iz bolnice navode da "na temelju pacijentovog napretka i trenutnog stanja, ljekari koji su ga liječili vjeruju da je moguć potpuni oporavak", ali da je još uvijek prerano za procjenu potencijalnih dugoročnih posljedica zbog trovanja.

Navalniju, najglasnijem kritičaru ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozlilo je 20. augusta na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsk, a Navalny je hitno prebačen u bolnicu, gdje je proveo dva dana prije nego što je prebačen na liječenje u Berlin.

Prvobitno je iz Navalnijevog ureda iznesena tvrdnja da je moguće da je otrovan čajem na aerodromu, a glasnogovornik njemačke vlade Steffan Siebert je 2. septembra saopćio da su u Navalnijevom organizmu pronađeni tragovi otrova novichok. Naknadno su to potvrdile i laboratorije u Švedskoj i Francuskoj.