Podsjetimo, ključna obaveza se odnosi na redovno godišnje provođenje inter-laboratorijskog testiranja za dvije značajne bolesti peradi kao što su Newcastle oboljenje i Aviarnu influencu i izvještavanje prema EU FVO, što se od 2019. godine nije desilo, pa je na zahtjev bh. Ureda za veterinarstvo EU FVO već dva puta produžio rok za dobijanje rezultata testiranja. Kao krajnji rok za primanje rezultata testiranja postavljen je 31. mart 2021.

VEZANI TEKST - BiH bi mogla ostati bez dozvole za izvoz pilećeg mesa

- Ministar Košarac obećao je da neće doći do obustave izvoza. Pokušat će naći rješenje s Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i Institutom dr. Vaso Butozan Banja Luka kako bi se obavila neophodna testiranja.

Istovremeno, da se ne bi dolazilo u ovakve situacije, namjera je da se ubuduće u budžet Vijeća ministara uvrsti stavka u vezi s finansiranjem testiranja – kaže Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara - živinara BiH.

Prema njegovim riječima, eventualna obustava izvoza u EU imala bi ogromne ekonomske posljedice za peradarsku industriju u BiH.

- Usljed pandemije koronavirusa proizvodnja je opala za 20 posto. Izvoz je prilika za oporavak ovog našeg sektora. Moram istaći da država nije pomogla subvencijama velikim proizvođačima koji su činili sve kako u ovo vanredno vrijeme ne bi došlo do nestašice hrane.

Mora se znati da u peradarstvu u BiH radi 20.000 ljudi, a da bi u slučaju obustave izvoza u EU poslodavci bili primorani otpustiti znatan broj radnika jer jednostavno ne bi bilo dovoljno posla za sve – ističe Jabandžić.