open-navfaktor-logo
search
Na osam lokacija
Akcija "Pills": SIPA pretresa u tri grada zbog trgovine lijekovima bez dozvole
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su započeli pretrese na osam lokacija na području Sarajeva, Maglaja i Bijeljine.
22.12.2021. u 08:52
get url
text

Pretresi se vrše zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe suprotno odredbama Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima stavila u promet lijekove koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini čime je počinjeno krivično djelo nedozvoljena trgovina, u vezi sa krivičnim djelom saizvršilaštvo, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

- U operativnoj akciji "Pills" policijski službenici SIPA-e vrše pretrese lokacija koje koriste fizičke osobe s ciljem otkrivanja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokazi da su počinjena naprijed navedena krivična djela. Pretresi se vrše po naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-Dobojskog kantona - saopćila je SIPA.

Uzimajući u obzir da su aktivnosti policije u toku, o detaljima operativne akcije javnost će biti informirana naknadno, kazali su iz te policijske agencije.

Iz Tužilaštva BiH saopćeno je da postupajući po nalogu i u koordinaciji sa tri tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, pripadnici SIPA-e, uz podršku policijskih agencija iz oba entiteta vrše hapšenja i pretrese objekata koji koristi više osumnjičenih osoba.

- Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su duži vremenski period, suprotno Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima, vršili nabavku u inostranstvu i distribuciju na području Bosne i Hercegovine, medikamenata koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet na području Bosne i Hercegovine, koji su stavljani u promet izvan farmaceutskih prodajnih mjesta, te ne posjeduju važeće i potrebne ateste i odobrenja za stavljanje u promet - navode iz Tužilaštva.

Na taj način, dodaje se u saopćenju, osumnjičeni su za sebe ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist a nanosili štetu građanima i korisnicima medikamenata, uz opasnost ozbiljnog ugrožavanja zdravlja.

- Nakon što se izvrše pretresi radi prikupljanja dokaznog materijala, kao i lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućim tužiteljima koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.