Snage Assadovog režima sinoć su izvele zračni napad na turske snage u Idlibu u kojem su 33 turska vojnika živote položili kao šehidi. Resorni turski ministar Akar je noć proveo u komandno-taktičkom mjestu na turskoj granici u Hatayu u društvu sa komandantima kopnenih i zračnih snaga Turske generalima Umitom Dundarom i Hasanom Kucukakyuzom.

Akar je do jutarnjih sati rukovodio zračnom i kopnenom operacijom i napadima na položaje Assadovog režima u Idlibu.

- Meta zračnog napada u Idlibu su bile naše snage koje su tamo angažirane na uspostavi primirja, zaustavljanju migracija i okončanju humanitarne drame. Naša 33 hrabra vojnika su živote položili kao šehidi, a 32 su ranjena - kazao je resorni turski ministar.

Ističući da je napad na turske snage izveden uprkos tome što su ti položaji prethodno koordinirani s ruskim zvaničnicima na terenu, Akar je kazao da je nakon prvog hica Turska poslala dodatno upzorenje, ali da su udari nastavljeni.

- U napadu su čak pogođena i ambulantna vozila. Želim kazati da u trenucima napada u blizini turskih snaga nije bilo nikakvih naoružanih grupa. Na podmukli napad u Idlibu turske snage odgovorile zračnim i kopnenim napadima na više od 200 položaja snaga Assadovog režima. U napadima su turske snage neutralizirale pet helikoptera, 23 tenka, 23 topa i haubice, pet kamiona s municijom, protuzračne sisteme SA-17 i SA-22, tri skladišta oružja, dva skladišta druge opreme, jedna zgrada kasarne i 309 pripadnika Assadovog režima. Aktivnosti i napade nastavljamo shodno planiranom - kazao je Akar.

Akar je izrazio saučešće porodicama turskih šehida i cijelom turskom narodu te je poručio da će turske snage nastaviti operacije sve dok ne "slome krvave ruke" koje su dignute na njih i bespomoćne civile u Idlibu.