open-navfaktor-logo
search
Vojni analitičar
Ahatović: Prigožin je postao smetnja jer je znao puno o svima, pa i o Putinu
Šef Wagnera, vojske ruskih plaćenika, Jevgenij Prigožin poginuo je u padu privatnog aviona u blizini Moskve sinoć, tačno dva mjeseca nakon njegove neuspjele pobune protiv ruskog vojnog vrha kada je krenuo na Moskvu pa se zaustavio.
24.08.2023. u 11:36
get url
text

Nakon njegove smrti postavlja se pitanje šta će sada Wagner, o čemu je za Faktor govorio vojni analitičar Nedžad Ahatović. 

- Rusija to je Putin, Putin to je Rusija, ko god ne prihvata ovu sintagmu, a ima šta za reći i vješt je govornik u Rusiji, sam sebi kopa vlastiti grob - ističe Ahatović.

Ta slika postaje potpuna, naglašava Ahatović, ako pogledamo Putinovu karijeru koja se kreće "između zadrtog komuniste i zaštitnika države u KGB-u do oficira za vezu sa mafijom u uredu prvog demokratski izabranog gradonačelnika St. Petersburga Anatolija Sabčeka". 

- Dresiran da ubije, vješt da regrutuje, sposoban da dođe do kompromitirajućih podataka o protivnicima radi ucjene, sa tim KGB vještinama odmah nakon pada Berlinskog zida Putin krči sebi put u političkim vodama u Rusiji tog vremena. Poslovne veze sa mafijom mu donose materijalnu dobit i promociju u društvu, a politički i poslovni krugovi sve mu više daju prostora zato što često i nemaju drugog izbora.

Putinov dolazak na vlast nakon povlačenja prvog predsjednika demokratske Rusije Borisa Jelcina 1999. u suštini najbolje govori o imidžu koji je Putin za kratko vrijeme izgradio uglavnom uz pomoć mafije i njihovog novca i utjecaja. Jevgenij Prigožin kao i stotine drugih postaje dio njegove kriminalno-poslovno-političke mreže još ranih 2000-ih. Prigožin kao i stotine drugih koji čine novu rusku elitu  - oligarhe koji su do bogatstva došli u najmanju ruku na sumnjiv način u Putinu vide svoga mecenu na vlasti koji ih štiti i prilagođava društvo njihovim potrebama. Vrlo brzo ta se uloga mijenja i nova oligarhija se prilagođava Putinu i njegovim prohtjevima - pojašnjava Ahatović.

Ustvrđuje da je tako i danas. 

- Dvjesto milijardi USD je bogatstvo koje Putin krije u biznisu, nekretninama i računima svojih najbližih saradnika ekstra bogataša među kojima je bio i Prigožin. Glavni kriterij je da su mu ti ljudi lojalni i da ga se boje. Prigožin kao presuđeni kriminalac se vrlo brzo odlučuje da od vlasnika lanca restorana postane Putinov politički i ekonomski dželat koji rukovodi sigurnosnom kompanijom Wagner koja radi prljave poslove po svijetu za rusku obavještajnu službu FSB. Međutim, u mafijaškoj strukturi ruskih oligarha, Prigožin postaje smetnja zbog toga što puno zna o svima, pa i o Putinu. Kako bi ga se riješili, Prigožina sredinom 2022. šalju u Ukrajinu da podigne moral posrnuloj ruskoj vojsci.

Vrlo brzo Prigožin shvaća da je žrtvovan i u svojoj epizodi u Ukrajini on sa generalom Surovikinom koji je bio jedno vrijeme komandant Specijalne vojne operacije u Ukrajini najprije kritizira ruski vojni vrh, a zatim planira vojni udar. Cilj je bio da Prigožin i Surovikin na prepad preuzmu Rostov na Donu, zarobe načelnika generalštaba Gerasimova i zatraže smjenu ruskog ministra odbrane Šojgua kojeg bi zamijenio general Surovikin. Tu su i Prigožin i Surovikin potpisali svoju smrtnu presudu, jer kadriranje u Rusiji radi samo jedan čovjek – Putin. On je apsolutni vladar Rusije kao i njenog podzemlja i na toj funkciji ne trpi konkurenciju, a posebno ne toleriše one koji mu mogu ili koji su mu već nanijeli političku štetu. Zato, ako je Prigožin zaista izgubio život u "avionskoj nesreći", to je bilo više nego očekivano - zaključuje Ahatović.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.