open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Afera "Potkivanje 2": Kako Tegeltija pokušava skrenuti pažnju, ko još "nije saznao" za snimak?
Sedamnaestog maja 2019. godine objavljen je snimak na kojem je prikazan tadašnji austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partiju Heinz-Christian Strache kako, u zamjenu za finansijsku podršku stranci, obećava poslove sa državom osobi koja se predstavljala kao nećakinja ruskog biznismena Igora Makarova.
30.11.2020. u 13:49
get url
text

Dan kasnije, 18. maja, Strache je smijenjen, Vlada je pala, a sazvani su novi izbori na kojima Strache nije predvodio Slobodarsku partiju. Da to spriječi, Stracheu nisu pomogle konstatacije o nezakonitosti snimka kojim je kompromitiran.

Godinu i po dana kasnije, u sličnoj se situaciji našao predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija, koji je snimljen kako kolegici iz Vijeća Milijani Buhi obećava posao sutkinje u Okružnom sudu u Banjoj Luci za njenu sestru Sanju Čegar.

VEZANI TEKST - Poslušajte kako Tegeltija obećava posao u pravosuđu za sestru članice VSTV-a

- Meni si prvo ti, da sačuvamo tvoju poziciju, a Sanju ćemo rješavati. Ako se otvori negdje pozicija, tipa Bosanska Gradiška, Prijedor, pi*** materina, ovo, ono, šta je košta da bude tamo godinu dana i da je kasnije prebacimo ovamo – kazao je Tegeltija Buhi u telefonskom razgovoru.

Za Tegeltiju, sudeći prema sadržaju razgovora, nije sporna nezakonitost imenovanja sestre članice VSTV-a na mjesto sutkinje već mogućnost da ta informacija "otiđe u medije".

- Kako ćemo birati tvoju sestru u Banju Luku, a ti u Vijeću. Tvoju rođenu sestru. Pa je*** mu majku. U nekom drugom sudu puno se lakše ulazi. Razmisli malo. Hoćeš sebe da ugroziš? Jel' me razumiješ? Vidi jednu stvar. Ako Sanja konkuriše za Sud u Banjoj Luci, gdje je konkurencija ogromna, svi će znati da je ona tvoja sestra, je li tako? I to će sasvim sigurno otići u medije – izjavio je Tegeltija.

Za razliku od Strachea, koji je ostao bez svih pozicija samo dan nakon što je objavljen snimak, Tegeltija je i dalje na čelu VSTV-a. Umjesto na suštinu razgovora, a to je zloupotreba položaja namještanjem pozicija sebi bliskim osobama, Tegeltija pažnju pokušava usmjeriti na zakonitost snimka. Pokušao je dovesti u pitanje i vjerodostojnost tog tonskog zapisa.

- To nije snimak. To je montaža. Autentičnost snimka ne postoji. Nikad je niko nije priznao, niti se ona može utvrditi – kazao je Tegeltija za Face TV, optuživši za "sofisticiranu montažu" Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) BiH.

Ova teza bi možda imala smisla, da sam Tegeltija nije dan ranije u izjavi za N1 potvrdio autentičnost snimka, odnosno potvrdio da je vodio razgovor za koji je dan kasnije tvrdio da je "smontiran".

Teza prema kojoj je OSA namjestila nedužnom Tegeltiji da obećava imenovanje Sanje Čegar na poziciju sutkinje, najprije u "Bosanskoj Gradiški, Prijedoru, pi*** materini", a da je onda prebaci u Banju Luku, nije baš naišla na plodno tlo, kako u javnosti tako u relevantnim institucijama.

Da li je snimak zakonit ili nije, pitanje je koje se može utvrditi naknadnom istragom, baš kao što je to slučaj u Austriji, ali zakonitost snimka u svakom slučaju ne utječe na njegovu suštinu, na koju su upozorile sve relevantne međunarodne organizacije, poput OHR-a, OSCE-a, Delegacije Evropske unije u BiH, te Ambasade SAD-a.

Uprkos javnim i činjenično utemeljenim ocjenama da je ugrozio integritet VSTV-a, Tegeltija ne odustaje, pa i screenshot poruke u "zvaničnoj Viber grupi VSTV-a" pokušava interpretirati kao obavještajno djelovanje, a fokus sa suštine snimka preusmjeriti tezama o navodnoj fizičkoj ugroženosti u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Tegeltija nakon skandaloznog snimka: U Sarajevu mi je ugrožen život

Vrlo je indikativno, po pitanju ranijih optužbi o političkoj kontroli rada VSTV-a i pravosuđa u cjelini, što je u Tegeltijinu zaštitu otvoreno stao šef SNSD-a Milorad Dodik.

- RS neće dozvoliti da se njen kadar podvrgava protivustavnim, protivzakonitim i brutalnim ugrožavanjem njihove sigurnosti od političkog Sarajeva, uz blagoslov jednog dijela međunarodne zajednice i OHR-a – izjavio je Dodik braneći prvog čovjeka bosanskohercegovačkog pravosuđa.

Za razliku od međunarodnoj institucija, ambasada i ogromne većine javnosti i političkih stranaka, neke, poput HDZ-a BiH i pojedinih stranaka sa sjedištem u Sarajevu, još uvijek nisu saznali za ovu aferu, pa izostaju bilo kakve reakcije, što mnogo govori o postojanju pravosudno-političkih spona. Tako pojedini zvaničnici, među kojima su i oni sa utvrđenom direktnom kontrolom nad određenim medijima, ignoriraju aktuelnu aferu, uprkos deklarativnoj opredijeljenosti ka unapređenju stanja u pravosuđu.

Povodom aktuelne afere je sazvana vanredna sjednica VSTV-a, koja će biti održana u četvrtak i na kojoj će bi se trebala razmatrati i Tegeltijina pozicija na čelu VSTV-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.